4 heerlijke, vegetarische kerstgerechten

Voor familie Cudogham is duurzaamheid een belangrijk aspect. Cynthia vertelt dat ieder gezin op z’n eigen manier kan zorgen voor die duurzaamheid. “Wij hebben veel kinderen, dat is niet heel duurzaam. Wel letten we op waterverbruik, reizen, voeding, niet te veel lichtjes in huis en duurzame cadeaus.” Lees hier tips om duurzaam de feestdagen te vieren.  

De familie viert de feestdagen altijd samen. “We vieren ook de adventzondagen en we zagen zelf onze kerstboom. Dat doen we ieder jaar. Dennenbomen zijn namelijk een vrij agressief soort. Door Staatsbosbeheer aangewezen bomen om te zagen, kunnen andere planten en gewassen beter groeien. Ook is er een lokaal bedrijf dat bomen terug plant. Zo zorgen wij ieder jaar voor een duurzame boom.”

Vegetarisch kerstdiner 

De Cudoghams eten geen vlees. “Dat is voor ons een vorm van duurzaamheid.” Misschien vind je het idee om zonder vlees de feestdagen te vieren lastig. Toch bestaan er een hoop lekkere én vegetarische (traditionele) kerstgerechten. Hier een kleine greep ter inspiratie!

  • Vegetarische Wellington 
    De oorspronkelijke Wellington is met vlees, maar die van familie Cudogham niet. Cynthia vult het bladerdeeg met paddenstoelen. De paddenstoelen smaken heerlijk en hebben een vleesachtige structuur. Op internet staan veel recepten van dit alternatief.  

  • Geroosterde bloemkool met tahini en granaatappelpitjes
    Eén van de favoriete gerechten van Cynthia: geroosterde bloemkool. Hierbij doet ze de tahini en granaatappelpitjes. Ze vult dit aan met zeekraal en olijfjes.  

  • Gourmetten zonder vlees?
    Bij gourmetten denk je misschien in eerste instantie aan vlees. Ook hier kan je vlees makkelijk vervangen. Oesterzwammen vindt Cynthia heerlijk bij de gourmet. “En wat de kinderen het liefst hebben bij een gourmet: vegetarische shoarma met flatbread en humus.”  

  • Kaasfondue
    Niet veganistisch, maar wel vegetarisch! Cynthia vult de kaasfondue aan met goed brood en verse groenten.

Ontspannen in de keuken

Geen ster in de keuken? Geen stress. “Om een beetje ontspannen in de keuken te staan, moet je het niet te moeilijk maken voor jezelf. Vraag jezelf af: wat kan ík doen? Zoek gerechten die er feestelijk uit zien, maar met weinig voorbereidingstijd- en ingrediënten.”