Aan tafel bij familie Adema

De dochters van Alex en Anne Adema zijn flink gegroeid sinds we hen vier jaar geleden voor het laatst zagen in Een huis vol. Dit jaar is de familie Adema weer van de partij en leren ze ons het reilen en zeilen van een huishouden. Ze nemen ons mee aan tafel en vertellen wat de kinderen lekker vinden.

Elke avond is bij de familie Adema de tafel gedekt voor acht personen. Alex en Anne hebben namelijk zes kinderen. Wanneer Anne werkt, kookt Alex vaak. Maar de kinderen helpen ook graag een handje. Zo kookt Ymre (14) gemiddeld 1 keer in de week. Zo zag je in aflevering 3 van Een huis vol hoe Ymre samen met haar zusje Jinthe voor het avondeten zorgden.

Niet lekker?

Een grote kans met zoveel kinderen dat niet iedereen het avondeten altijd lekker vindt. Wat doe je als een kind het avondeten niet lust? “Ze moeten het altijd even proeven. Ook al vinden ze het niet lekker”, vertelt Alex. “Eerst proberen en meestal zien we dan wel of ze het wel of niet lusten.” Anne: “Als we het vermoeden hebben dat ze het al niet lekker gaan vinden, scheppen we al iets minder op. Ook al weet je dat ze het niet lusten, vinden we het toch belangrijk dat ze blijven proberen.”

Anne Adema

Daarnaast is onze moos populair aan tafel.

Bijzonderheden

Bij de familie Adema heeft elk kind een favoriet gerecht. “Elk kind heeft een bepaald soort gerecht of lekkernij wat ze echt heel lekker vinden”, legt Anne uit. “Zo is Eefke heel erg dol op olijven en Aukje helemaal gek van risotto met garnalen of met zalm. Überhaupt garnalen. Hiske is onze broodeter en Jinthe is onze groene groentenverslinder. Meike vindt stamppot andijvie met kaas megalekker en Ymre kan je ’s nachts wakker maken met wraps.”

Een heerlijke wrap
Een heerlijke wrap gemaakt door Ymre

Moos

“Daarnaast is onze moos populair aan tafel”, voegt Anne als laatst toe. “Dit is een Twents woord voor stamppot boerenkool.” Het is een heel plat woord en vooral de oude boeren in Overijssel gebruiken deze term nog.

Hou de website in de gaten, want binnenkort vind je hier het recept van Ymre terug.