Zowel Helena en haar dochter als Jasper hadden hulp nodig. Helena kwam met een paar koffers uit Oekraïne aan op Amsterdam Centraal en Jasper werd dakloos doordat hij niet meer onder de verantwoordelijkheid van jeugdzorg viel. Voor Jasper was zijn doel in het leven verdwenen doordat hij geen thuis had. Helena liet haar man en familie achter en moest in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. Gelukkig hoefden zij het allebei niet alleen te doen en kregen ze hulp.

Showroom wordt slaapplek

De dorpskerk in Woubrugge kreeg een telefoontje van de eigenaar van een voormalige motorzaak. Of ze hem konden helpen zijn showroom om te toveren tot een slaapplaats voor vluchtelingen uit Oekraïne. Door de handen ineen te slaan bereiken ze veel mensen om samen iets te doen voor een ander. De Oekraïense Helena en haar dochter vonden er een slaapplaats toen ze moesten vluchten.  

Helena

We zijn dankbaar dat we leven en dat wij vooruit kunnen kijken

Helena vluchtte met haar dochter uit de Kiev regio terwijl haar man achterbleef om te vechten en zijn dorp te verdedigen. De flat waar zij woonde is vernietigd. Sinds de oorlog is uitgebroken ligt het normale leven daar volkomen plat en was het niet langer een optie om te blijven. ‘’In de nacht hoorde we bommen ontploffen, er was geen gas meer, geen water, geen elektriciteit. Het was zo gevaarlijk. Ik had een paar minuten om mijn tassen te pakken en om naar de grens van Roemenië te vertrekken.’’

Helena woont nu een maand in de voormalig showroom in een caravan. Haar man bleef achter om de stad waar ze vandaan komen te beschermen waar dat nog mogelijk was. ‘’We zijn dankbaar dat we leven en vooruit kunnen kijken in dit mooie land. Ik ben dankbaar dat mijn dochter nu in veiligheid is. We zitten niet meer tussen de geweerschoten en bombardementen.’’

In het pand is een hoop speelgoed te vinden en er zijn schommels. Ook zijn er wasmachines en drogers. ‘’Alles wat je ziet je geschonken, dat is door bedrijven en particulieren geleverd.’’ Aldus een medewerker van PKN. ‘’Het telefoontje van de pandeigenaar is uitgeroeid tot iets moois.’’

 

Onder de pannen

Kansfonds helpt ook mee en is medeoprichter van de initiatieven Onder de Pannen en Kamers met Aandacht. Ook daar vinden vluchtelingen of mensen die hulp nodig hebben een plek om te wonen. Zo kreeg de dakloze Jasper een kamer met aandacht bij Helenus en Schenly uit Amsterdam. Omdat hij botste met medebewoners wilde hij graag ergens anders wonen, maar omdat hij meerderjarig was viel hij niet meer onder de zorgplicht van de jeugdzorg en werd hij ineens dakloos.  

Jasper

Ik ken veel meer liefde dan voordat ik hier kwam

Door Jasper een warm welkom én aandacht te geven deden Helenus en Schenly hele normale dingen met hem zoals samen koken. Hierdoor leerde ze elkaar echt kennen en brachten ze tijd met elkaar door. Jasper ervaart nu veel meer liefde dan voor zijn nieuwe onderkomen. Ook weet hij hoe het is om een veilige haven te kennen. Hij heeft weer een doel en een duidelijke visie op hoe het leven eigenlijk hoort te zijn.

Welkom 

Alles komt goed?! Is het ambitieuze, maar hoopvolle thema van The Passion Hemelvaart 2022. Er kan veel goeds gebeuren als mensen samenwerken en elkaar welkom heten. Daarom heeft KRO-NCRV samen met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), Kansfonds en de gemeente Doetinchem het initiatief WELKOM gestart. Tussen Pasen en Hemelvaart zet Nederland zich in voor een ander. Zo startte Kansfonds het initiatief Kamers met Aandacht dat vluchtelingen en daklozen helpt om ergens een (tijdelijk) nieuw thuis te vinden.   

Wil jij ook meehelpen? 

Kijk wat jij kan doen!