Kort na een omstreden besluit met betrekking tot de gewelddadige dood van de zwarte vrouw Breonna Taylor, heeft aartsbisschop Joseph Kurtz van het Amerikaans rooms-katholieke bisdom Louisville opgeroepen tot eensgezindheid in de strijd tegen racisme.

De stad Louisville (staat Kentucky), geboorteplaats van de legendarische bokskampioen Muhammad Ali, is momenteel het toneel van felle protesten. De aanleiding is het besluit van een Grand Jury om slechts één politieagent te vervolgen die betrokken was bij Taylors dood. Bij die protesten werden zeker twee politieagenten neergeschoten.

“Ik sluit me opnieuw aan bij de burgers in onze gemeenschap en van de natie die rouwen om de tragische dood van Breonna Taylor”, zei mgr. Kurtz in een verklaring die woensdag werd verspreid onder geestelijken van het aartsbisdom Louisville en werd verstrekt aan Catholic News Agency. De aartsbisschop heeft het over racisme als Amerika's erfzonde.

Verscheidene Democratische politici hebben woedend gereageerd op het besluit om maar één agent te vervolgen in de zaak rond het doodschieten van Breonna Taylor. Onder anderen de Democratische leider van het federale Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi uitte haar boosheid op televisie bij MSNBC. “Breonna Taylor, Breonna Taylor, Breonna Taylor, zeg haar naam!”, riep Pelosi tijdens een live-uitzending van MSNBC.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de federale Senaat, noemt het besluit “onrechtvaardig”. “Dit is verkeerd, haar leven deed er toe. Onrechtvaardige wetten zorgen voor onrechtvaardige uitspraken. Dit moet stoppen”, aldus Schumer.

De agent wordt vervolgd vanwege het in gevaar brengen van de buren tijdens de schietpartij, niet vanwege de dood van de 26-jarige ongewapende vrouw. Hij werd eerder al ontslagen. Twee andere betrokken agenten worden niet vervolgd.

Presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris reageerden minder fel dan Pelosi en Schumer. Ze zeiden allebei dat ze het besluit nog moeten lezen. “Maar één ding is zeker, en dat is dat Breonna Taylor en haar familie gerechtigheid verdienen”, aldus Harris tegen Amerikaanse media.

Voormalig ambulanceverpleegkundige Breonna Taylor (26) kwam in maart in haar eigen huis door politiekogels om het leven. Politie in burger was haar huis binnengevallen op zoek naar drugs. Taylors vriend schoot daarbij op de indringers. Hij dacht dat ze criminelen waren, zei hij later. Er werden geen drugs gevonden.

Taylors dood werd een prominente casus voor de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Politieagent Brett Hankison, die in juni al werd ontslagen, is niet aangeklaagd voor het doden van Taylor, maar voor het nodeloos in gevaar brengen van haar buren. De andere twee agenten die fatale schoten zouden hebben gelost, worden in het geheel niet vervolgd.

De familie van Breonna Taylor kan rekenen op een forse schadevergoeding. De gemeente Louisville heeft in een civielrechterlijke zaak geschikt voor een recordbedrag van 12 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro).