Omschrijf in 3 regels de missie van uw goede doel
De missie van de Vegetariërsbond: 50% lagere vleesconsumptie in 2040 ten opzichte van peiljaar 2007. De Vegetariërsbond wil consumenten en bedrijven te helpen bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch -en plantaardig- eten. Het organiseren van evenementen om te proeven en beleven, tips aan consumenten en professionals over het maken van smakelijke vegetarische en veganistische gerechten en producten én we geven voorlichting over hoe je gezond en bewust vegetarisch en 'vegan' eet.
Waar zal het geld aan besteed worden?
Vegetariërs en Veganisten die in het ziekenhuis belanden, of op een andere plek in het zorgsysteem, worden vaak in hun keuzevrijheid beperkt. Maaltijden zonder vlees zijn vaak niet beschikbaar of onvolwaardig. Juist op de plek waar het lichaam behoefte heeft aan een goede en complete maaltijd gaat het regelmatig mis. Voor veganisten is er vaak helemaal geen eten beschikbaar en zijn zij afhankelijk van familie en vrienden om maaltijden te komen brengen.
Wij willen graag steun bij ons project "Recht op vega(n) in de zorg". De Nederlandse Vegetariërsbond behartigt hierin de belangen van 1 miljoen Nederlanders die niks van (gedode) dieren willen eten. Juist in zorginstellingen zou de Richtlijnen Goede Voeding nageleefd moeten worden. De focus ligt op dit moment te veel op de dierlijke eiwitten en zou in lijn met de wensen van de overheid moeten verschuiven van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Daartoe roepen verschillende groepen van artsen, voedingswetenschappers, diëtisten, NGO’s en politieke organisaties op. De uitdaging is nu om die verandering tot uitvoering te krijgen. En daar gaat nog een hoop werk in zitten.
De verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten is niet alleen van groot belang voor de volksgezondheid, maar ook voor de klimaatdoelstellingen. De Farm-to-Fork strategie ("van boer tot bord") is een strategisch actieplan binnen de Europese Green Deal voor het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050. Daarmee is de EU van plan het voedselsysteem omvormen tot een duurzaam model. De Europese commissie heeft daarom haar lidstaten in 2018 opgeroepen om meer zelfvoorzienend te worden in de productie van plantaardige eiwitten en een nationale eiwit strategie te ontwikkelen. De Nationale Eiwitstrategie is in Nederland in 2020 vastgesteld met als doel de komende 5 tot 10 jaar Nederland naar een duurzamer voedselsysteem met meer plantaardig eiwit te krijgen. Waar kunnen we beter beginnen om dat in de praktijk te brengen dan in onze zorginstellingen?
Wat is uw reden om dit goede doel aan te melden?
De Nederlandse Vegetariërsbond krijgt op dit moment geen steun vanuit de overheid voor haar werk. Toch is het werk dat gedaan wordt van groot publiek belang voor een gezonde toekomt voor Mens, Dier en Milieu. Ik meld dit doel dan ook aan met de hoop om de belangen van Nederland in de praktijk te kunnen verwezenlijken. Minder dierlijke consumptie kent veel aandacht en steun van de Nederlandse bevolking en de uitvoering heeft extra zetje nodig.