Stichting Children's Fund of Malawi

 

Ons initiatief, Green Malata genaamd, is een centrum voor vak- opleidingen op het platteland, 60 km ten oosten van Blantyre, de commerciële hoofdstad van Malawi. Op Green Malata kunnen kwetsbare jongeren een opleiding volgen die ze een relevante toekomst biedt: bakker, lasser, boer, elektricien, IT-er, kleermaker, kapper, bouwvakker, timmerman, ober en kok, bakstenen persen, biogas/solar productie en ‘waste management. Door middel van de sociale-, financiële,- en ondernemerschapsvaardigheden die ze op Green Malata leren, worden onze studenten zo goed mogelijk voor bereid op de toekomst. Sinds we in 2014 onze deuren openden, hebben we al meer dan 1010 jongeren een opleiding kunnen bieden.

Waar zal het geld aan besteed worden?

Het is uiterst belangrijk dat we “Green Malata” zo zelfstandig mogelijk maken en tegelijkertijd de studenten zo goed mogelijk opleiden tot ondernemers en er voor zorgen dat het centrum minder gevoelig is voor een crisis zoals COVID-19 dat de wereld op dit moment aan het teisteren is. We willen dit bereiken door onze opleidingen te versterken met bedrijfsunits. Bedrijfjes die ‘real-world’ ervaring bieden aan de studenten en die tegelijk werkgelegenheid bieden voor de regio. Dit was de grootste wens van de “Chiefs” en “Village Headmen” uit de meer dan 18 dorpen rondom “Green Malata”. Bij Green Malata willen wij 3 werkplaatsen / bedrijfsunits opzetten waar onze jongeren het praktijkgedeelte van hun gekozen vak kunnen leren, en waar voormalige studenten een baan kunnen krijgen totdat ze zelf in staat zijn om ondernemer te worden: Een technical repairs unit (inmiddels gefinancierd) Een confectie unit (inmiddels gefinancierd) Een bouwsteen unit - waar het geld van Actie Warm Hart naar toe zou gaan. Per werkplaats / bedrijfsunit kunnen tussen de 15 en 30 mensen meelopen in het productieproces, altijd onder leiding van een ervaren docent / ondernemer. De docent verdient zijn eigen inkomen als ondernemer, GM verlaagt als centrum haar kosten en verhoogt haar inkomen met een deel van de winst door centraal alle orders aan te nemen en deze uit te zetten bij de verschillende bedrijfsunits.

Wat is uw reden om dit goede doel aan te melden?

Sinds de pandemie vorig jaar over de wereld trok is de toekomst in Malawi erg onzeker. Het zoeken van fondsen is daarom een stuk moeilijker geworden. Er zijn minder geld bronnen, en stichtingen en instanties zijn een stuk voorzichtiger. Uiteraard te begrijpen, maar de mensen die afhankelijk zijn van dat geld, blijven hulp nodig hebben of willen blijven leren, waaronder onze studenten. Wanneer Actie Warm Hart is een initiatief waar wij vinden dat we erg goed bij passen. Bij Green Malata draait alles om het bouwen van een toekomst voor onze studenten, met oog op langdurige kennisoverdracht. Veel van onze studenten openen na hun opleiding zelf bedrijfjes die weer nieuwe stagaires of studenten aannemen. Daarnaast is dit een prachtige mogelijkheid om ons project onder de aandacht te krijgen van meer mensen in Nederland. Wij hebben weinig tot geen geld voor media, en dus zou dit voor ons een enorme boost zijn.