In de week waarin normaal gesproken de Vierdaagse plaatsvindt, lopen Harm Edens en Joris Linssen dwars door de provincie Gelderland. In vijf wandelingen van 50 kilometer tekenen ze de mooiste verhalen op over gastvrijheid, pijn en verbroedering. De eerste aflevering van Wandelhart staat in het teken van sportiviteit. 

Pelgrim Sandra

Voor etappe één van de vijf loopt Harm Edens van Spijk (De Betuwe) naar Tiel. Joris Linssen loop de andere kant van Gelderland, in Winterswijk. Tijdens deze tocht dwars door Gelderland treffen ze een aantal getrainde wandelaars. Harm verlaat de slingerende Linge en loopt een tijd mee met pelgrim Sandra Veldt. Haar liefde voor wandelen ontstond tijdens het trainen voor de Vierdaagse. Ze loopt in haar eentje pelgrimstochten van 2000 kilometer. Onderweg naar Lourdes en Santiago de Compostella ontdekte ze dat ze op het leven mag vertrouwen. “Vertrouwen dat het goed komt, dat je onderdak vindt. Ik merkte dat ik door het vele lopen meer tijd had om dingen los te laten.”

Ronald

Joris ontmoet in de Achterhoek veteraan Ronald van Dort. Hij verloor tijdens een missie in Afghanistan zijn beide benen. Sindsdien gaat hij door het leven in een rolstoel. Opgeven is geen optie: “Alles kan, als je maar wilt. Elke dag is er één. Ik heb heel veel geluk gehad. Ik heb drie maanden in coma gelegen en zoveel zakken bloed gekregen, dus ik had hier eigenlijk niet moeten zitten.” Al twee keer eerder wist hij de Vierdaagse in recordtempo af te leggen. Zijn droom is twaalf keer de Vierdaagse te rollen. “Het twaalfde kruisje vind ik het allermooiste, die speld ik dan op mijn uniform.”

Staat het al in je agenda?

Wandelhart aflevering 1: sportievelingen, maandag 19 juli om 19.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.