Institutioneel racisme bestaat. Met de alom aanwezige en groeiende Black Lives Matter beweging is dat duidelijker dan ooit. Ook de medische wereld kent de nodige problemen en focust nog altijd (voornamelijk) op het lichaam van de witte man. Hoe zit het eigenlijk met de geestelijke gezondheidszorg? Nieuw onderzoek wijst uit dat het vaststellen van psychi(atri)sche aandoeningen - zoals autisme - bij zwarte kinderen gemiddeld langer duurt dan bij andere kinderen. Hoe kan dat?

 Afro-Amerikaanse kinderen met autisme wachten langer op diagnose

Het onderzoek is gepubliceerd en uitgevoerd door The American Academy of Pediatrics (kindergeneeskunde). Waar kwamen zij achter? Nadat ouders van zwarte kinderen zorgen uiten omtrent de ontwikkeling van hun kind, duurt het nog zo’n drie jaar voordat de diagnose autisme wordt vastgesteld. Bij andere kinderen duurt dat maanden korter. Een van de oorzaken volgens de artsen? Structureel racisme. 

Niet op de radar

In Amerika wordt 1 op de 54 kinderen gediagnostiseerd met ASD: 'autisme spectrumstoornis'. Een opvallend gegeven: data heeft jarenlang gesuggereerd dat autisme minder vaak voorkomt bij afro-amerikaanse kinderen. Met het nieuwe onderzoek dat werd uitgevoerd onder 580 zwarte kinderen, lijkt dat simpelweg niet te kloppen. Zwarte kinderen met een vorm van autisme verschenen alleen minder vaak op de radar. 

Lees ook:

Op het eerste gezicht zou je een verklaring voor de late diagnose kunnen zoeken in het Amerikaanse zorgstelsel, waarbij niet iedereen verzekerd is. Maar het ligt toch anders, stelt dr. John Constantino. “Het merendeel van de ouders die deel uitmaken van dit onderzoek waren wEl verzekerd, en hebben dus toegang tot gezondheidszorg. De obstakels voor het stellen van een diagnose bij hun kinderen werd dus niet veroorzaakt omdat ouders niet- of laat - aan de bel hebben getrokken”, zegt de arts die is aangesloten aan de Universiteit van Washington. 

Van het kastje naar de muur 

Waarin zit het dan wel? "35 procent van de ouders geeft aan dat ze een aanzienlijke tijd moesten wachten voordat ze bij een professional terecht konden. Daarbij geeft meer dan 40 procent aan dat ze meerdere hulpverleners hebben gezien voordat de diagnose werd gesteld. Bij 15 procent waren dat zelfs meer dan zes professionals", vertellen de uitkomsten.

Slechts twee procent van de kinderartsen op het gebied van neuro-ontwikkgeling is zwart

In een begeleidend onderzoek dat is uitgevoerd door experts van het Boston Medical Center komt naar voren dat afro-amerikanen meer kans hebben op raciale vooroordelen en discriminatie. In de medische wereld is de representatie van afro-amerikanen klein. Slechts 2 procent van de kinderartsen op het gebied van neuro-ontwikkeling in de VS is zwart. Daarbovenop zijn kinderartsen die gespecialiseerd zijn op het gebied van neurologische ontwikkelingsstoornissen vooral geconcentreerd in gebieden waar voornamelijk witte amerikanen wonen, schrijft de Huffpost. 

Volgens Dr. Constantino zorgen al deze verschillende factoren er niet alleen voor dat de diagnose laat wordt gesteld, maar zorgt het er ook voor dat ouders pas laat in contact komen met de juiste hulpverleners. "Een ramp voor de volksgezondheid", zegt de arts.