Huisjesmelkers, beleggers of rijke papa’s en mama’s hoeven zich niet te melden bij het huis dat mevrouw Du Maine (96) te koop aanbiedt. Liever een jong stel, die voor het eerst willen gaan samenwonen en hier een fijne, betaalbare plek voor zoeken. De Haarlemse stelt dit voorop, ook al loopt ze hiermee misschien wat geld mis. "Dat is haar wens", laat haar zoon weten. En dit gebeurt gelukkig steeds vaker.

huizenmarkt

Niet verkopen aan vastgoedbedrijven
Mevrouw Du Maine behoort nog tot de eerste bewoners van de flatgebouwen aan de Haarlemse Karel Doormanweg.
Haar kinderen zijn inmiddels uit huis en haar man is overleden. Du Maine gaat naar een verzorgingstehuis en zoekt voor haar vertrouwde plekje nieuwe bewoners. Haar sterke wens om jonge starters een kans te geven komt niet uit de lucht vallen. We weten allemaal hoe de gekte op de woningmarkt heeft toegeslagen, ook Du Maine voelt dat. Zij wil de woningzoekenden, die door de torenhoge prijzen hun zoektocht maar moeilijk kunnen afronden, uit de brand helpen. Mevrouw DuMaine verkoopt haar huis niet aan investeerders en ook niet aan grote vastgoedbedrijven die alleen maar de prijs opdrijven en woningen onbetaalbaar maken.

tuin

Tijd voor zelfbewoningsplicht!
In maart vorig jaar bleek al dat investeerders op de huizenmarkt nog nooit zoveel woningen opgekocht hadden. 34 procent van de woningen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam werden verkocht door kopers die daar niet zelf gingen wonen. Aangezien deze beleggers het geld snel en met veel winst kunnen terugverdienen, doen zij een hoog bod en krijgen zij de woning in handen.

Hoe los je zoiets nou op? Dit is immers de grootste oorzaak van de prijsstijgingen op de woningmarkt, aldus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. In Hilversum is de wet al van kracht; zelfbewoningsplicht. Deze regel zorgt ervoor dat de kopers verplicht zijn om de gekochte woning minstens 3 jaar zelf te bewonen. Het ministerie wil deze plicht graag uitbreiden over de rest van het land. Met grote blijdschap van de 36-jarige Ester Kreuger.

Lees ook:

Niet verkopen aan huisjesmelkers
Ester Kreuger verbiedt de makelaar om haar Utrechtse huis te verkopen aan beleggers. "We voelen ons er niet goed bij om ons huis aan een huisjesmelker te verkopen die er vervolgens 2000 euro huur per maand voor vraagt." Volgens haar en haar man is dat niet alleen slecht voor de maatschappij, maar ook nadelig voor de wijk. Vijftien jaar lang heeft het stel hun ziel en zaligheid in het huis gestopt om het een thuis te maken.

Zij willen hun zweet en tranen niet tenietdoen door de woning te verkopen aan iemand die er niks mee heeft. Zij willen dat er iemand komt wonen, die hun harde werk waardeert en net zo verliefd op het huis wordt als zij. En nee, dat is niet omdat ze 'rijke stinkerds' zijn. "We zien de waarde van het geld, maar ook dat van de wijk. Je wil geen klootzak erin die alleen maar geld wil verdienen. Dat verdient de wijk niet."