Zogeheten bij-vriendelijke tuinplanten die in Nederlandse tuincentra worden verkocht bevatten chemische bestrijdingsmiddelen zoals neo-nicotinoïden, gewasbeschermings-middelen die juist bijensterfte veroorzaken. Dit blijkt uit de uitzending van Keuringsdienst van waarde op donderdag 16 september (20.25 uur op NPO 3) over bij-vriendelijke planten. Onder noemers als bee-friendly, insectvriendelijk of insecten- en vlinderlokker en met vrolijke afbeeldingen van blije bijen leveren kwekers bij-vriendelijke tuinplanten aan tuincentra in ons land. 

Recent onderzoek

Uit recent onderzoek van Pesticide Action Network Nederland (Pan-NL), en eerder onderzoek van Greenpeace uit 2017, blijkt dat op veel van de planten in de tuincentra chemische bestrijdingsmiddelen zitten. Hierbij zijn ook middelen gevonden die verboden zijn. Keuringsdienst van waarde bracht daarom voor deze uitzending 14 verschillende planten met bij-vriendelijke logo’s naar het laboratorium. Tuinplanten als lavendel, aster, margriet en skimmia die veel bij tuincentra worden verkocht. Op 11 van de 14 planten werden chemische bestrijdingsmiddelen gevonden; middelen die juist bedoeld zijn voor het verdelgen van insecten. De hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen wisselden daarbij van zeer laag tot relatief hoog. Maar liefst 6 planten hadden daarbij ook sporen van neo-nicotinoïden. Deze gewasbeschermers vallen de hersenen en het zenuwstelsel van de bij aan. Ze veroorzaken verlammingsverschijnselen, én uiteindelijk sterfte, onder bijen, aldus de Britse wetenschapper Dave Goulson, die gespecialiseerd is in de biologie van de bij. 

Gif stapelt zich op in de bij

Een Nederlandse kweker die Keuringsdienst van waarde ontmoet, benadrukt dat hij alleen een lage concentratie van middelen gebruikt die wettelijk zijn toegestaan. En Tuinbranche Nederland laat weten dat de hoeveelheden gewasbescherming die zijn gevonden in het laboratorium geen gevaar opleveren voor bijen en dus niet schadelijk zijn. Maar experts die Keuringsdienst van waarde spreekt in de uitzending van 16 september geven echter aan dat er geen veilige hoeveelheid is. Bijen bestuiven honderden bloemen per dag en zo stapelt het gif zich op in hun kleine lijfjes. Volgens deze experts is er overvloedig wetenschappelijk bewijs dat elk gebruik van insecticiden, en met name neo-nicotinoïden, schadelijk is voor de bij.

Keuringsdienst van waarde, donderdag 16 september om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3