In het Noord-Hollandse Hoorn ligt een verborgen parel: de Bijbelse tuin van het 17e eeuwse Foreestenhuis.

In het centrum van Hoorn, op een steenworp afstand van de Grote Markt, ligt de besloten binnentuin van het Foreestenhuis, een 18e eeuwse patriciërswoning. Zelfs voor veel Horinezen is dit paradijsje van 400 vierkante meter een goed bewaard geheim. Sinds 1998 is dit een Bijbelse tuin, vol planten die verwijzen naar de Bijbel: Judaspenning, Mariatranen, Jacobsladder, God’s Genade, Mozes in het biezen mandje.

Jane Korzilius woont al 46 jaar in Hoorn. Een jaar of vier geleden liep ze met door een van de steegjes in het centrum en zag ineens een deur openstaan. Ze ging er naar binnen en stond tot haar verrassing in de Bijbelse tuin van het Foreestenhuis. "Ik zeg tegen mijn man: 'We wonen hier al zólang, maar ik heb nooit geweten dat deze tuin er was!"

Alsof je middenin de stad alleen op de wereld bent

Jane werd ter plekke gevraagd of ze vrijwilligster wilde worden. De plek en de mensen spraken haar zo aan dat ze meteen ja zei. 'Het is hier zo rustig en ontspannen, alsof je midden in de stad alleen op de wereld bent, zo stil is het.' Zelf is ze vrolijk van aard maar ze ziet vaak dat mensen die in de mineur zijn opknappen van de tuin. Als ze op het bankje zit te genieten van de tuin dan heeft dat ook altijd met God te maken: 'Hier kun je Zijn Schepping bewonderen, zo voelt dat voor mij wel.'

De Bijbelse tuin van het Foreestenhuis is in de zomermaanden elke vierde vrijdag van de maand geopend. 

Zin in morgen
Zin in morgen

Meer weten over Bijbelse tuinen?

Kijk dan naar de nieuwste aflevering van Zin in morgen