In het weekend van 18 en 19 juni is het de Nacht van de vluchteling. BinnensteBuiten presentatrice Marieke Eyskoot loopt mee en is ambassadeur. We gingen met Marieke in gesprek over haar deelname. 

Marieke maakt duurzamer leven makkelijker en leuker voor iedereen. Als duurzame lifestyle-expert van BinnensteBuiten laat ze innovatieve Nederlandse initiatieven zien, die de wereld steeds mooier maken. Ze geeft positieve en praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan en schreef het boek Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle. Een lange wandeling voor een goed doel past dus precies in haar straatje. In het weekend van 18 en 19 juni wandelt Marieke mee als ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling.

Marieke, wat leuk dat je meedoet aan de Nacht van de vluchteling! Kan je kort uitleggen wat het is?   
De Nacht van de Vluchteling is een solidariteitswandeling van 40 km, die we met duizenden mensen in verschillende steden in Nederland midden in de nacht lopen om geld op te halen voor de mensen die alles en iedereen moeten achterlaten op de vlucht voor oorlog, honger of onderdrukking. Dit jaar is het aantal vluchtelingen wereldwijd voor het eerst tot boven de 100 miljoen gestegen… er is veel en acute hulp nodig. Ik ben Vriend van de Nacht en presenteer het podiumprogramma voordat we in Amsterdam van start gaan, en loop ook zelf mee natuurlijk. 

Waarom heb je besloten mee te lopen? 
Ik ben me zeer bewust van het voordeel dat ik heb door hier geboren te zijn. Ik ben bij toeval in dit rijkere deel van de wereld ter wereld gekomen, met een betere economische situatie, een vruchtbaar klimaat, mensen- en vrouwenrechten, democratie, vrijheid. Daar heb ik allemaal niks voor gedaan, ik heb het zomaar gekregen. Ik heb er dus ook niet meer recht op dan iemand anders. Voor hetzelfde geld was ik in Oekraïne, Eritrea of Syrië geboren, en zag mijn leven er heel anders uit. Ik wil graag dat wat ik in mijn schoot geworpen heb gekregen inzetten om het wat eerlijker te maken in de wereld, al is het maar een beetje. 

Hoe bereid je je voor?   
Al een aantal jaar maak ik elke ochtend een vroege wandeling. Ik ben nogal een ochtendmens, en dacht terwijl ik dan op de bank de krant zat te lezen: hoe zou het buiten eigenlijk zijn? Nou, dan moet je misschien eens gaan kijken ;), dus dat groeide van een blokje om uit tot een stevige wandeling van zo’n 1,5 uur. Ik post elke ochtend een foto op mijn Instagram-account, je kan met me meekijken/lopen als je dat leuk vindt. Ik heb dus best wat gewandel in de benen, maar 40 km is wel even andere koek. Daarom heb ik de afgelopen tijd wat langere afstanden gelopen, tot zo’n 30 km. Ik hoop dat de laatste tien er dan nog bij kunnen, al kan weinig je voorbereiden op het lopen terwijl je eigenlijk zou slapen denk ik… Maar goed, het is de bedoeling dat het niet makkelijk is, het is een solidariteitswandeling. 

Hoe kunnen we je sponsoren?   
Elke euro telt en helpt, dus als je via de link zou willen geven wat je kan missen, dan is dat echt geweldig. Ik stel het zeer op prijs en ga er ontzettend mijn best voor doen tijdens de Nacht.