Boer Koen: "Ik moest meer samenwerken met de natuur"

Varkensboer Koen en zijn vriendin staan voor een belangrijke keuze: door met het familiebedrijf of alles verkopen en beginnen als bio-boer?

‘Je kan niet zomaar besluiten om biologisch te gaan boeren, het is een heel traject. Ik was daarbij ook behoorlijk sceptisch, dus ben eerst gaan kijken bij andere biologische bedrijven’, zegt de varkensboer uit Hellendoorn. 'Die biologische boeren waren zo positief, dat heeft me over de streep getrokken.'

Koen Lipman

Ik moest anders gaan denken en veel meer samenwerken met de natuur

Eerste stap: solliciteren

Koen gaat langs bij de dichtstbijzijnde biologische slager om te kijken of het klikt en er voldoende vraag is. "Het aandeel biologisch vlees op de markt is namelijk best klein", zegt hij.

Het is dus best een risicovolle keuze om bio-boer te worden. Uit onderzoek van IRI onderzoeksbureau Nederland blijkt dat er van de 290 miljoen omzet van varkensvlees maar 1,6% biologisch is. 

Koen en Melissa - foto: Koen Lipman
Varkensboer Koen en vriendin Melissa. Foto: Koen Lipman
Koen en Melissa - foto: Koen Lipman
Koen en Melissa bij de varkenspoel waarvoor ze van Wakkerdier de eerste prijs voor kregen. Foto: Koen Lipman

Eisen voor een bio-boer

Je bedrijf omzetten is niet zomaar een dingetje. Maar wat is precies het verschil tussen 'normaal' boeren en biologisch boeren?

We zetten een paar eisen voor je op een rijtje:

  • Biologische varkens hebben 3x meer ruimte in de stal
  • Behouden hun krulstaart en tanden niet geknipt
  • Voer is voor 95% biologisch

Benieuwd naar de andere eisen?

Klik hier!

‘Uiteindelijk maak je de overstap naar biologisch boeren niet puur financieel. Je moet het echt voor de dieren doen. Die ruimte die je ze geeft is eigenlijk het grootste verschil en dat zie je terug hun natuurlijk gedrag. Onze varkens kunnen donderen, wroeten en een modderbad nemen’, zegt boer Koen. ‘Dan zie je pas echt wat een varken is.’

Meer over dit onderwerp?

Wij bundelen voor jou de mooiste verhalen over groen doen. 

Ik ben benieuwd