Om de boerinnen in Nederland in het zonnetje te zetten, is de Dag van Boerin in het leven geroepen. Wij staan stil bij deze dag en spreken met boerin Dycke. Zij schreef in 2009 een brief naar boer Jos tijdens het vierde seizoen van Boer zoekt vrouw. In dit interview lees jij over haar leven als boerin en verklapt zij haar briefschrijftips!  

De plukdagen zitten er net op. Tien weken vol intensieve werkdagen op de boerderij van Jos en Dycke. De neerslag afgelopen zomer was erg gunstig voor de bloemen. Sinds 2010 woont Dycke bij Jos op de boerderij, hier werd haar interesse voor het vak van haar geliefde duidelijk. Mondjesmaat groeide Dycke in het vak. Groei door onder andere het stellen van vragen. “Als je zelf niet uit de agrarische sector komt, dan stel je nog heel andere vragen dan collega’s van Jos”, legt Dycke uit. De vragen zorgen ervoor dat Jos anders begint te denken over zijn bedrijf. “Jos was meer aan het bellen, dan dat hij op de trekker zat”, vertelt Dycke. De gedachte: ‘Meer meer meer’, is vervangen. Het bedrijf is verkleind. Dycke en Jos doen nu vrijwel alles met z’n tweetjes. Voor het plukken en verwerken van de gladiolen worden extra medewerkers ingezet.  

Rust, ruimte en groen

De boerderij heeft veel gebracht in het leven van Dycke. “Schoon wasgoed dat naar gras ruikt!”, vertelt Dycke enthousiast. Maar het is ook de rust en ruimte. “Soms dan zetten we de muziek box aan en plaatsen we constant liedjes in de lijst. Dat kan hier ook ‘s nachts, omdat er toch geen buren zijn.”  

Door de rust, ruimte en al het groen ervaart Dycke meer geluk. Maar het leven op de boerderij is niet alleen mooi en romantisch. Zo is een boer nooit klaar en moet er hard gewerkt worden. Flexibiliteit is volgens Dycke een belangrijke karaktereigenschap voor het leven op de boerderij. En het is erg belangrijk dat je leuk vindt wat je doet, zoals bij Dycke het geval is. “Het is geweldig om het natuurlijke proces van dichtbij mee te mogen maken.” 

Jezelf zijn in de brief

Heeft Dycke jou overtuigd te schrijven naar één van de boeren van dit seizoen? Haal dan alles uit de kast! Dycke verklapt haar belangrijkste tips. “Alles begint met het schrijven van de brief, dus leg er duidelijk iets van jezelf in. De ervaring is geweldig. Je leert veel. Niet alleen over het vak, maar ook over jezelf." De mogelijke verhuizing naar het boerenbedrijf weerhield haar niet van het schrijven. "Als ik zou verhuizen dan zou ik bij Jos mijn toekomst moeten zoeken. Ik was daar heel optimistisch in. Overal valt wat te doen!” Ook geeft ze mee dat het slim is iets extra’s toe te voegen aan je brief. Zij stuurde namelijk een filmpje op, om zo Jos zijn aandacht te trekken. 

Wie niet waagt, wie niet wint.

Niets missen?

Kom als eerste alles te weten over pasgeboren baby'tjes, trouwerijen en andere leuke nieuwtjes!