Er wonen steeds meer mensen in Nederland. Daardoor is er ook veel afval, waarvan een deel in de natuur belandt. KRO-NCRV vindt het belangrijk om te laten zien hoe mooi de natuur eigenlijk is. En dat kinderen hier ook zorgeloos van kunnen genieten, nu en in de toekomst. Met Beestenbrigade inspireren we daarom kinderen om eropuit te gaan, buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Op World Cleanup Day roept boswachter Tim kinderen op om afval op te ruimen.

In de online rubriek ‘Kom in actie!’ geeft Tim op 17 september aandacht aan World Cleanup Day op de social media kanalen van Zappelin. 

World Cleanup Day

Jaarlijks worden er op deze dag opruimacties georganiseerd om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Het idee voor deze dag is ontstaan in Estland, waar op 3 mei 2008 een grootschalige opruimactie werd georganiseerd: Teeme ära 2008 (Let’s do it 2008). Meer dan 50.000 Esten deden mee en de actie groeide uit in de beweging Let’s do it! World. Hieruit ontstond World Cleanup Day.

Ook de Plastic Soup Foundation in Nederland ondersteunt World Cleanup Day. Onderzoek van deze stichting toont aan dat Nederland een grote rol speelt in de handel in plastic afval. Vaak komt dit terecht in landen die het vuil niet goed kunnen verwerken. Met #NotInOurBackyard wordt aandacht gevraagd voor afval dat terechtkomt in deze landen, waar een deel wordt verbrand of in de natuur belandt.

Doe je ook mee? Kom in actie!

Een wereldwijd probleem dus. Maar ook dichterbij huis kunnen we de wereld wat groener maken. Tim: “We moeten de handen uit de mouwen steken om deze rommel op te ruimen. Jij kan met je vrienden meehelpen!” Met deze drie tips kan dat zelfs een heel leuk uitje worden:
 

Tip 1: Bij de meeste gemeentes kan je afvalgrijpers krijgen

Informeer bij je gemeente of je een gratis afvalgrijper kan krijgen. “Wel zo makkelijk, hoef je ook niet te bukken!” zegt Tim.

Boswachter Tim met een afvalgrijper
Boswachter Tim met een veiligheidshesje
Tip 2: Doe een veiligheidshesje aan

Zorg dat je tijdens het opruimen goed zichtbaar bent, door een veiligheidshesje of een trui of jas in een opvallende kleur aan te trekken. Wel zo veilig!
 

Tip 3: Zorg dat je voldoende vuilniszakken bij je hebt

Ook vuilniszakken kun je bij veel gemeentes gratis krijgen. Hoe meer mensen helpen de buurt schoon te houden, hoe beter!

"Eigenlijk zou elke dag Cleanup Day moeten zijn!"

Boswachter Tim

Zo lever je op een leuke manier een belangrijke bijdrage aan de natuur. Leuk voor jong en oud! Nog een belangrijke boodschap van Tim: “Mocht je nou op een andere dag dan op World Cleanup Day afval tegenkomen, dan kan je dat natuurlijk ook gewoon met je handen oppakken en meenemen. Eigenlijk zou elke dag Cleanup Day moeten zijn!”

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Yvon