"De hoeveelheid aan momenten dat ik 'schatje' werd genoemd in een zakelijke setting, kan gewoon niet", zegt de jonge politicus, die op nummer 32 staat bij D66. In onze rubriek 'The Young Ones' spreken we met twintigers op de politieke kieslijsten, deze keer: Carline van Breugel.

Carline van Breugel

Wie is Carline van Breugel? 

De eerste keer dat we Carline bellen, neemt haar beste vriendin de telefoon op. "Met de telefoon van Carline, ze is een documentaire aan het filmen dus ze kan even niet opnemen." Later krijgen we de jonge D66'er toch aan de lijn. "Wie Carline is? Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin in Eindhoven en op mijn zeventiende verhuisde ik voor mijn studie naar Amsterdam." Aan hobby's geen gebrek: "Samen met mijn vriend Sven zing ik, rijd ik graag motor, en, wat niet mag ontbreken: je maakt mij gelukkig achter een DJ-tafel. Dingen waarvan wordt gezegd dat vrouwen het niet kunnen, vind ik juist leuk om te doen."

Slechts één van de honderdvijftig Kamerleden is twintiger

Om deze reden wist ik: de politiek daar moet ik zijn

"Op de middelbare school ben ik in de leerlingenraad gegaan om inspraak te hebben." Opkomen voor jongeren, dat bleek Carline graag te doen. Eerst als bestuurder bij het LAKS, daarna als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. "Ik merk dat ik dichtbij het vuur wil zitten."

"Met de studentenvakbond deden we onderzoek naar financiering van studenten met een functiebeperking. Daar bleek iets vreemds aan de hand. Met dezelfde beperking kreeg je in de ene stad maandelijks dertig euro toeslag, en in de andere stad driehonderd. Heel oneerlijk, juist voor zo'n groep waarvan je wilt dat ze kunnen studeren. Het geld was er wel, maar gemeenten gaven het simpelweg niet uit. Rens Raemakers heeft daarop een motie ingediend en die werd unaniem aangenomen." Een belangrijk moment voor Carline. "Politiek maakt wel degelijk uit, besefte ik toen. Als ik dus écht iets wil veranderen, moet ik bij de politiek zijn."

Lees ook:

Dit is waarom ik op de barricade wil staan…

"De gemiddelde leeftijd in de Tweede Kamer is 48 jaar. Slechts één van de honderdvijftig Kamerleden is twintiger. Het maakt me boos dat we als jongeren moeten wachten tot we de beurt krijgen, in plaats van dat wij gewoon onze mening kunnen geven. Ik wil dat dat verandert", we worden buitenspel gezet, voegt ze toe. "En áls we dan iets mogen zeggen, mogen we op de koffie komen bij Mark Rutte, krijgen we één toezegging en dat is het dan."

"Als je kijkt naar de groepsgrootte van jongeren in Nederland, zouden er veertien jonge Kamerleden moeten zijn. Wanneer het dan in de Kamer gaat over pensioenen, kun je simpelweg de vraag stellen wat dat dan voor jongeren betekent. Wij zijn opgegroeid met de smartphone, met het leenstelsel, maar ook met de huidige vooruitzichten met betrekking tot de woning- en arbeidsmarkt. De juiste vragen stellen is lastiger wanneer je bent opgegroeid in een tijd waarin je eindeloos kon studeren en de gemiddelde kamerhuur tweehonderd euro lager lag. Er zijn genoeg Kamerleden die hun best doen, maar het feit blijft dat mensen zich niet gehoord voelen en dat er daardoor een soort verloren generatie aan het ontstaan is."

Hierom ben ik de juiste persoon om in de bres te springen…

"Als voorzitter van de studentenvakbond heb ik al veel mogen doen. Ik heb bijvoorbeeld vooraan gestaan in de strijd tegen het leenstel en voor een groep van veertigduizend mensen gespeecht. Als jonge vrouw in zo'n positie kan ik ook de weg vrijmaken voor andere jonge vrouwen. Daarbij helpt het natuurlijk als je wat lef hebt en het nodige haar op je tanden."

"De verdeling mannen en vrouwen in de Kamer is nu echt belabberd", stelt Carline. "Dat is een reden waarom ik eerst niet doorhad dat het mogelijk is politicus te worden." Want, die jonge vrouw, die zit er nu niet, voegt ze toe. "Dat in een democratie maar dertig procent van de Kamerleden vrouw is, vind ik heel erg. Dat moet gewoon vijftig zijn. Je ziet het ook terug in de cultuur in Den Haag. Wanneer ik als voorzitter van de LSVB met Kamerleden sprak, ben ik ontelbare keren 'schatje' genoemd, werd er geflirt en moest ik nadenken om wel - of niet - met bepaalde personen een drankje te doen, vanwege eventuele bijbedoelingen. Om dat te veranderen hebben we daar meer vrouwen nodig", en ook jonge vrouwen, stelt Carline.

Die man deed dit zonder blikken of blozen

Toen dit gebeurde wist ik: dit moet anders…

"De hoeveelheid aan momenten dat ik 'schatje' werd genoemd in een zakelijke setting, kan gewoon niet. In de Eerste Kamer werd ik een keer geïntroduceerd door een Kamerlid aan een ander Kamerlid met de woorden; 'Ze is mooi he? En nog slim ook.' Mijn naam werd niet eens genoemd, dat is absurd. Die man deed dit zonder blikken of blozen", en is overigens nog altijd Kamerlid, vertelt Carline, die zijn naam niet wil prijsgeven. "Hoe kan het dat dit nog geaccepteerd wordt? Je voelt je op zo'n moment klein gemaakt. Later heb ik het er over gehad met collega’s en kreeg ik van een ander Kamerlid het advies om voortaan te zeggen; noem me maar gewoon Carline."

De politiek is het juiste middel om mijn doel te bereiken omdat…

"Ik vond het super tof om mij als voorzitter van de LSVb zo in te zetten voor studenten. Het leenstelsel hebben we kunnen agenderen en de renteverhoging is niet doorgevoerd. Maar als het gaat over andere onderwerpen zoals black lives matter of klimaat, dan moet je echt bij de politiek zijn en daar aan tafel zitten. Hoe verder ik kom in de campagne, hoe vaker ik me bepaalde dingen afvraag. Hoe kan het dat er géén jonge vrouwen in Den Haag zitten?"

Lees ook:

"Ik zit bijvoorbeeld op TikTok. Die groep jongeren mag nog niet stemmen, maar het is wel belangrijk om met hen te praten zodat ze input kunnen leveren. Het feit dat je nog niet mag stemmen, betekent niet dat je geen inspraak zou moeten hebben op de keuzes die we maken over onderwijs, de huizenmarkt en het klimaat. Dat wordt nu compleet vergeten." 

Je bent jong en je wilt wat: dit compromis zou ik nooit sluiten…

"Ik zou nooit achter het behoud van het leenstelsel kunnen staan. Het leenstelsel is zó oneerlijk en het zet heel veel mensen op achterstand. Het zorgt ervoor dat een hele generatie met dertigduizend euro schuld aan hun leven begint. Ik vind dat onrechtvaardig. Zonder geld kun je niet investeren in jezelf. Het leenstelsel is voor mij onoverkomelijk, daarom heb ik me pas verkiesbaar gesteld toen D66 met het voorstel kwam voor een nieuwe studiebeurs."

Voor deze serie zijn we op zoek gegaan naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Ben je momenteel nog zwevend? De NRC heeft een handige Stemhulp, waarin je de standpunten van de politieke partijen overzichtelijk kan vergelijken. Of maak gebruik van de StemWijzer.