Coby: contact met halfzus maakt veel goed

Tot een ontmoeting met haar Roemeense vader Nelu is het niet gekomen, maar het contact met zijn dochter Irina maakt veel goed voor Coby.
Nelu was in 1979 als politiek vluchteling naar Nederland gekomen en reageerde op een contactadvertentie van de moeder van Coby. Hij had toen al een gezin in Roemenië dat hij graag wilde laten overkomen naar Nederland. En dat lukte. Toen de relatie van Nelu met Coby’s moeder strandde was ze al in verwachting. Nelu kwam met Justitie in aanraking en vertrok met zijn Roemeense gezin naar Frankrijk.

Tegenslagen

Drie jaar geleden vond Spoorloos Nelu daar. Hij was aanvankelijk geïnteresseerd om Coby te ontmoeten, maar vroeg vervolgens om geld wegens inkomstenderving en liet daarna niets meer van zich horen. Zijn dochter Irina wilde haar Nederlandse halfzus Coby wel graag ontmoeten. Niet alleen was er een treffende gelijkenis tussen hen, ook in karakter vonden ze overeenkomsten. Coby: “We staan allebei sterk in het leven en weten goed om te gaan met tegenslagen. We gaan niet bij de pakken neerzitten. En we zijn allebei erg gastvrij. Mijn motto is ‘hoe meer zielen hoe meer vreugde’ en dat zie ik ook bij haar. Ik heb met mijn gezin een zomervakantie bij haar doorgebracht. Zo hebben we elkaar beter leren kennen.”

“Ik heb geen contact meer gezocht met onze vader, voor mij was het zo goed. Hij reageerde toen zo raar. En het zal er niet meer van komen, want hij is al overleden. Maar met Irina heb ik gelukkig wel goed contact.”

Pleegkinderen

Irina heeft in haar jeugd veel tegenslagen gehad en dat heeft haar extra gemotiveerd om een leven op te bouwen dat ze bij haar ouders niet heeft gehad: met een hecht gezin, een liefhebbende man en kinderen om van te houden. Coby: “Irina is begonnen met de opvang van pleegkinderen. Dat vind ik heel knap omdat ze zelf een deel van haar jeugd in een internaat heeft doorgebracht.”

Coby: “Met mijn twee halfbroers in Frankrijk heb ik weinig contact, zij hebben er geen behoefte aan en ik vind dat prima.” De zoektocht en de ontmoeting met Irina heeft mij met beide voeten op de grond gezet: ik weet nu waar dat deel van mijn roots ligt.”