Column Joris Linssen: In dienst

Hello! Maandag 1 maart ben ik precies vijfentwintig jaar in vaste dienst bij onze omroep. Ik begon na de zomervakantie van 1995 als freelanceredacteur van Rondom tien. In die tijd werd dat praatprogramma gepresenteerd door Violet Falkenburg.

Ze wilden het opfrissen: minder medische onderwerpen en meer maatschappelijke. Ik bereidde programma’s voor over zinloos geweld, dakloze jongeren en vluchtelingen. Een half jaar later kwam ik in dienst. Later maakte ik filmpjes voor het middagmagazine van Jos Brink en Minoesch Jorissen. En werd ik verslaggever bij Man bijt hond. Eind 1999 maakte ik als regisseur een zesdelige documentaireserie: De mensen van de thuiszorg. Toen kon ik een screentest doen als presentator van Taxi, een programma dat groot was gemaakt door Maarten Spanjer en na jaren terugkeerde bij de NCRV. Ik werd uitverkoren uit dertien kandidaten en een zesjarig avontuur begon.

Met een technicus in de kofferbak reed ik heel Nederland en Vlaanderen door.

Ik reed in mijn, met verborgen camera’s volgehangen, wagen terwijl ik random passagiers het hemd van het lijf vroeg. In mijn oortje hoorde ik geweldige regisseurs suggesties voor vragen roepen of instructies over de route. En zo leerde ik de kneepjes van het vak. Na verloop van tijd ging het stiekeme van verborgen camera’s me tegenstaan en probeerde ik vanaf 2005 dezelfde diepe gesprekken te voeren op Schiphol, maar dan geheel op eigen kracht en met een cameraploeg. Het werkte. Vijfentwintig jaren zijn voorbijgevlogen. En voorlopig zeg ik nog geen goodbye.

Meer columns van Joris Linssen?

Geef je op voor de inspiratie-nieuwsbrief en ontvang zijn column in je mailbox samen met andere inspirerende artikelen.

Schrijf je in