Coronapatiënten verplaatsen door heel Nederland

Wat is de impact voor patiënt, familie en zorgpersoneel als een coronapatiënt verplaatst wordt? En waarom zijn deze verplaatsingen nog steeds elke dag aan de orde?

In Zeist is er een team opgetuigd om alle ziekenhuisverplaatsingen door heel Nederland te regelen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding voorkomt dat de druk op de ziekenhuizen in het Westen te groot wordt omdat dit gebied nog steeds het meest onder druk staat. Ambulance verpleegkundige Cor Spaans vertelt dat mensen soms angstig zijn voor zo'n verplaatsing. Kom ik op een éénpersoonskamer of met meerdere mensen bij elkaar? Hoe is het daar? 

Meneer Scheerders (74) komt op de COVID-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis te liggen nadat het zuurstofgehalte in zijn bloed erg laag werd door de corona. Al snel moet ook meneer Scheerders worden verplaatst naar een ander ziekenhuis, het UMC Utrecht.

Schouder aan schouder in de zorg
Meneer Scheerders in het Maasstadziekenhuis
Schouder aan schouder in de zorg
Meneer Scheerders wordt verplaatst naar het UMC Utrecht

Na aankomst in het UMC Utrecht wordt meneer Scheerders vrij snel opgenomen op de intensive care. Dat meneer Scheerders naar de ic moest was voor zijn vrouw Carla een onverwachte schok. "Toen heb ik best wel even gehuild. Zie ik mijn man ooit nog?" Toen meneer Scheerders zijn vrouw zelf opbelde was dit een grote opluchting. Toch gaat het niet beter en wordt hij in het ziekenhuis in coma gebracht. "Dat was voor ons allemaal een klap," zegt Carla Scheerders. "Want je weet natuurlijk niet of iemand dan nog wakker wordt." Samen met hun zoon Marcel gaat ze op bezoek in het ziekenhuis. "Ik hoop dat hij er iets van meekrijgt dat we er zijn," zegt Carla. Een ruime week later gaat het al een stuk beter met meneer Scheerders. Hij is uit de narcose, wel acht kilo lichter, maar weer aanspreekbaar. Het ergste vond Carla dat hij het meeste alleen heeft moeten doen: "Ik denk dat, dat eigenlijk het aller moeilijkste is van alles. Dat je af en toe ook eenzaam was. Klopt dat?" "Ja," knikt meneer Scheerders.

Jan Den Hollander (internist-infectioloog)

We hebben dit nog nooit meegemaakt. Het was net alsof we een postbedrijf waren om pakketten door te sturen.

Uitzending: Schouder aan schouder in de zorg

Kruispunt over de verplaatsing van coronapatiënten.

Bekijk de hele uitzending