Trijntje Oosterhuis vertolkt de rol van Maria in The Passion 2021. Velen zijn haar al voorgegaan en elk jaar zingt Maria over verdriet, loslaten en het houden van hoop in onzekere en moeilijke tijden. 

Juist in deze tijd is het houden van hoop belangrijker dan ooit. Door de jaren heen zijn er heel wat prachtige nummers vertolkt door artiesten die Maria hebben gespeeld. De Top 10-lijst is gebaseerd op de meest beluisterde nummers van Maria.

10. Blijf bij mij - Paul de Leeuw

‘De buitenwereld heeft altijd gezegd, dat wij bij elkaar horen als de zon en de maan. Maar nu jij hier bent en nu ik hier ben lijkt de wereld stil te staan.’ Zangeres Do zong dit nummer in Gouda (2011).  

9. Leun op mij – Ruth Jacot

‘Als de kleuren die je draagt niet van jou zijn. Als de dingen om je heen weer veel te grauw zijn. Leun op mij.’ In de tweede editie van The Passion zong Bridget Lewis dit nummer in Rotterdam (2012). 

In dit nummer zingt ze dat haar zoon altijd bij haar terecht kan, wanneer Hij haar nodig heeft. Wie kan er altijd op jou leunen?

8.Pak maar mijn hand - Nick & Simon

‘Ik reik je m'n hand dus grijp deze kans, want ik bied graag m'n hulp aan jou, aan jou. Ik hoop dat jij m'n handen vertrouwt.’ Anita Meyer zong dit nummer in Den Haag (2013).

7. Waarom nou jij - Marco Borsato

‘Dat er mensen zijn die lachen en dat er mensen zijn die dansen. En dat er mensen zijn die innig zoenen. Dat kan ik nu niet meer begrijpen.’ Simone Kleinsma zong deze mooie woorden als Maria in Groningen (2014).  

6. Samen voor altijd - Marco Borsato

‘Ik ken je ogen al zo lang als je bestaat. Ik draag je bij me, het maakt niet uit waar ik ook ga. Ik zou niet weten hoe het zonder jou zou zijn. Ik hou van jou.’ Dit nummer zong Shirma Rouse in de vijfde editie van The Passion in Enschede (2015).

Maria moest afscheid nemen van Jezus. Maar waar zij ook heen gaat, Jezus zit voor altijd in haar hart. Ze heeft Jezus immers gebaard en de liefde van een moeder voor haar kind is onvoorwaardelijk.

5. Hou vol, hou vast - BLØF

'Hou vol, hou vast. Er is altijd nog m'n arm die om je heen past. En altijd nog m'n schouder die je recht houdt. Al is het maar voor even.’ Ellen ten Damme zong dit mooie lied in Amersfoort (2016).

4. In nije dei - De Kast

‘Der sil gjin dei begjinne, dat ik net by dy bin. Gjin oerwurk foar us rinne, sunder sin.’ Dit is de enige keer dat de The Passion gedeeltelijk in een andere taal werd gezongen, namelijk in het Fries. Tijdens de zevende editie van The Passion in Leeuwarden (2017) werd dit nummer gezongen door Elske DeWall.

3. Voor jou - Marco Borsato

‘Als je het niet kunt begrijpen, betekent het niet, dat het dan niet bestaat. Want ik kan het niet weten en toch weet ik zeker dat het goed met je gaat. Op de gekste momenten, stuur je me telkens dat jij aan me denkt.’ Dit nummer zong Glennis Grace als Maria in Amsterdam (2018).

Dit lied gaat over Maria die niet kon begrijpen wat er met haar zoon gebeurde. Toch voelde ze aan alles dat het goed met hem ging.

2. Recht uit mijn hart - Jan Smit

‘Ik zeg veel te weinig tegen jou hoe lief je bent, hoe alle warmte om mij heen, ontstaat door jou alleen. Ik zeg veel te weinig tegen jou hoe trots ik ben, al ben ik ver bij jou vandaan, m'n hart zal voor je slaan. Want ik mis je, ik mis je, hier en daar en overal waar jij niet bij mij bent.’ Edsilia Rombley zong dit nummer in de laatste editie met live publiek in Dordrecht (2019).

1. Zeg mij dat het niet zo is - Frank Boeijen

’En we drinken totdat de zon opkomt. En we vergeten de oneerlijkheid van het lot. Zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet waar is.’

Met maar liefst 1.4 miljoen streams op Youtube is het nummer ‘Zeg mij dat het niet zo is’ van Frank Boeijen, één van het meest beluisterde van The Passion. Dit lied werd gezongen in Gouda (2011) door Do en werd herhaald tijdens 10 jaar The Passion in de uitzending van 2020.