Een intiem en inspirerend portret achter de artiest Typhoon, oftewel Glenn de Randamie. Deze rapper uit Zwolle groeide uit van onzekere stotteraar tot geliefd ritmisch dichter. Zijn poëtische en toch herkenbare teksten snijden gevoelige onderwerpen aan als geloof, racisme en het Nederlandse slavernijverleden. Waar komt zijn drive en inspiratie vandaan?

Familie De Randamie woonde als enige Surinaamse familie in het dorpje ’t Harde. In het protestants-hervormde gezin wordt over gevoelens niet gesproken, wel is muziek een bindende factor. Ook Glenn wordt aangeraakt door de muziek, de tot dusver stille, bescheiden jongen vindt zijn stem. Zijn succes groeit, maar in 2010 wordt het stiller rondom Typhoon. Een eerste burn-out brengt hem in financiële moeilijkheden. Hij woont maandenlang bij jeugdvriend Richie Kartosonto: “Als je maandenlang met iemand opstaat en naar bed gaat, leer je iemand van zó dichtbij kennen. We hebben samen gehuild en gelachen over onze problemen.”

Typhoon

Glenn reist naar Suriname: de inspiratiebron voor het album ‘Lobi da Basi’. Het succes van ‘Lobi da Basi’ is overweldigend. Glenn wil zijn band en publiek niet teleurstellen. Een tweede burn-out volgt. Hij schrijft een noodkreet: “God, S.O.S.” Glenn besluit zijn geloof te hervormen en laat zich thuis opnieuw dopen in zijn badkuip. Met vriend en rapper Freez (Deniz Wittebol) begint hij op therapeutische wijze muziek te maken, en een nieuw album ontstaat. “Toen hij over de maak van ‘Lichthuis’ en over de wedergeboorte van zijn geloof vertelde op nationale televisie, hield ik mijn adem in. Ik dacht: dit kan slecht uitpakken. Maar het tegenovergestelde gebeurde. Glenn vertelt altijd alleen over dingen waar hij heilig in gelooft, ik denk dat mensen dat toch aanvoelen.’’

Glenn vertelt altijd alleen over dingen waar hij heilig in gelooft

Waar Glenn het gesprek opent over geloof, doet hij dat ook in de strijd tegen racisme. “De manier waarop hij het debat aansnijdt en over het slavernijverleden van ons land praat, is zo geraffineerd. Hij gaat niet de barricades op, maar smeert ook geen honing om de mond. Het gaat hem om het creëren van bewustzijn. Het is echt een verbinder, een bruggenbouwer tussen groepen mensen”, vertelt zangeres en vriendin Wende Snijders.  

Zet het in je agenda!

Kruispunt: De andere kant van… Typhoon. zondag 27 februari om 17.45 bij KRO-NCRV op NPO 2.

Aflevering van Kruispunt gemist?