De droom om een vreedzaam leven te leiden

De treingame, de vrachtwagengame, de loopgame. Zo noemen jonge vluchtelingen enkele onderdelen om zich te verplaatsen. Met gevaar voor hun leven proberen minderjarige vluchtelingen dagelijks grenzen in Europa over te steken. Allemaal op zoek naar een beter bestaan.  

Els van Driel en Eefje Blankevoort vertrokken naar plekken waar ze vluchtelingen tegen konden komen. "We zijn gegaan naar de plek waarvan we wisten dat ze zouden stranden, aan de grenzen van Europa", vertelt Els in M. De vrouwen maakten de documentaire: Shadow Game. Inmiddels een multi-award winnende documentaire. Hierin volgen zij alleenreizende kindvluchtelingen tijdens hun tocht. Veel Europese landen hebben hun grenzen gesloten, mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. Maar opgeven is voor de kinderen geen optie. 

We willen alleen een vreedzaam leven

De 15-jarige Fouad legt in de documentaire uit: “We willen alleen een vreedzaam leven.” Hij stelt de vraag: “In een gebied waar je na zonsondergang niet naar buiten kunt, waar je geen opleiding kunt volgen, niet naar school kunt gaan, waar je geen moment rust hebt, zou jij daar je tijd doorbrengen?” 

Emotionele hereniging 

In de documentaire vindt een emotioneel weerzien plaats. De 17-jarige Faiz uit Soedan zit inmiddels in Italië en vindt daar zijn 15-jarige broertje Ahmed. Samen willen ze naar Frankrijk. Eerst bellen ze hun moeder. “Hoe gaat het? Goed hoop ik!”, vraagt hun moeder huilend aan de telefoon. “Godzijdank zijn jij en Ahmed weer samen.” “Mama is nu blij hè?”, stellen de broers. Hand in hand lopen ze verder. 

Wil jij Shadow Game bekijken?

Klik hier voor meer informatie

En 

Bekijk hier de documentaire!