Kun je een kind dopen zonder te kunnen zien? Bert Glorie heeft als blinde geleerd om mensen om hem heen volledig te vertrouwen. Al vanaf zijn zestiende wil hij priester worden en hij doet er alles aan om zijn droom te verwezenlijken. 

Op de kleuterschool ontdekte Bert dat hij niet kon zien. Van toen af aan is hij zichzelf gaan afschermen voor teleurstellingen en verdriet. "Wat dat betreft ben ik toch wel een beetje gesloten denk ik," zegt hij. Bert is de tweede uit een gezin van vijf kinderen. Zijn oudere zus en jongste zus zijn, net als hij, ook blindgeboren. 

Het is vaak een gevoel van falen; van tekortschieten.
Blindelings vertrouwen

Bert vindt het moeilijkste aan niet kunnen zien dat hij buiten de non-verbale communicatie staat. Soms hoort hij aan een stem wie het is, maar hij kan ze niet even aankijken of toeknikken. Voor hem is het vaak een gevoel van falen; van tekortschieten. Heel graag zou hij mensen in de ogen willen kunnen kijken, bijvoorbeeld tijdens het geven van de ziekezegen.

Zal ik dat wel zeggen? Zal dat wel goed overkomen? Daar ben ik heel onzeker in.

Kruispunt volgt Bert Glorie op weg naar zijn priesterwijding. Nooit eerder bekleedde een blindgeboren man het priesterambt in Nederland.

Uitzending: Blindelings vertrouwen

Kruispunt over de weg van Bert Glorie naar het priesterschap. 

Bekijk de hele uitzending

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Wij bundelen voor jou de mooiste verhalen over inclusiviteit.