Kees en Riet vangen statushouders op in hun tuinhuis. Nu hebben ze plek gemaakt voor drie Oekraïense vluchtelingen.

In de tuin van hun huis in Hellevoetsluis staat een klein tuinhuisje. Riet wilde deze eigenlijk verhuren als bed & breakfast, maar daar had haar man Kees ‘geen trek in’. Toen zag Riet een advertentie in de krant van Takecarebnb, een organisatie die logeeradressen regelt voor statushouders. ‘Daar kon ik wel achter staan’, vertelt Kees.

Het huisje in de tuin werd klaargemaakt en binnen de kortste keren nam de Syrische Daniel zijn intrek. Nu, bijna drie jaar later, komt Daniel nog steeds op bezoek. “Ik kreeg van de week een berichtje van hem waarin hij schreef: ‘het is in Syrië Moederdag vandaag. Jij hebt zo veel voor mij betekend en jij hebt mij zo veel geluk en aandacht gegeven, bedankt daarvoor’. Nou, mooier kan niet”, vertelt Riet.

Nederland geeft thuis
Nederland geeft thuis

Nu biedt het tuinhuisje onderdak aan drie Oekraïense vluchtelingen uit Charkov. Riet en Kees proberen het hun gasten zo fijn mogelijk te maken. Kees heeft werk voor hen geregeld, het vijftal eet samen én maken tochtjes op de boot van Riet en Kees.

Maar Riet en Kees merken dat hun gasten het moeilijk hebben. Riet: ‘Zij zijn constant met hun gedachten in Oekraïne. Het is heel aangrijpend en heftig.’ De Oekraïense Nicolaj vertelt dat hij veel contact heeft met vrienden en familie. ‘Ze zeggen dat de situatie in de stad verschrikkelijk is. Er zijn meer dan duidend flatgebouwen verwoest.’

Bekijk hier deze aflevering 

Nederland geeft thuis...

...wordt gemaakt in samenwerking met Kansfonds, het fonds voor wie geen thuis heeft, én met Kerk in Actie, dat via de Protestantse kerken in Nederland mensen wereldwijd hoop biedt en tot hun recht laat komen.