Samen met haar drie dochters vluchtte Galyna van Kyiv naar Lelystad, waar ze worden opgevangen door Herma en Jan.

“Mijn zoon, die Galyna kent van zijn studie, belde me op en vroeg of wij ze in huis konden nemen. Ik zei: ‘laat maar komen’. Ze zijn hier welkom, niet meer en niet minder', vertelt Jan. ‘Zoiets komt op je pad en dan doe je dat. Het voelde volstrekt logisch’, vult Herma aan.

Vrijwel direct na de Russische inval, ontvluchtten Galyna en haar dochters de Oekraïense hoofdstad Kyiv, waar Galyna werkt als hoogleraar internationale betrekkingen. ‘Ik ben heel dankbaar dat er hier een familie is waar we mogen verblijven. Ik bedank ze wel honderd keer per dag.’

Nederland geeft thuis
Nederland geeft thuis

Het gezin probeert in Nederland het leven weer op te pakken, zo goed en zo kwaad als dat kan. De kinderen volgen online les vanuit Kyiv en Galyna werkt als gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam.

Galyna onderhoudt veel contact met haar moeder, die nog in Oekraïne is. Van haar hoort ze alles over de verschrikkingen die in haar thuisland plaatsvinden. ‘We hadden geen elektriciteit, maar dat is nu weer aangesloten. Er was ook geen water en de knallen zijn van heel dichtbij te horen’, klinkt het over de telefoon.

Kijk hier deze aflevering

Nederland geeft thuis...

...wordt gemaakt in samenwerking met Kansfonds, het fonds voor wie geen thuis heeft, én met Kerk in Actie, dat via de Protestantse kerken in Nederland mensen wereldwijd hoop biedt en tot hun recht laat komen.