Dé podcastserie voor iedereen die nieuwsgierig is naar de paus en het Vaticaan. Dat is de Pauscast van KRO-NCRV en NPO 5. Vanaf 28 november, de eerste zondag van de Advent, zijn er acht nieuwe afleveringen te beluisteren. KRO-presentator Wilfred Kemp en NOS-Vaticaancorrespondent Andrea Vreede zijn nog niet lang niet uitgepraat over dit kleine land met zijn wereldberoemde inwoner.

In de eerste uitzending van dit tweede seizoen staat de paus als wereldleider centraal. Zijn invloed reikt immers ver. Sinds 2013 is hij uitgegroeid tot een soort moreel geweten van de westerse wereld. Hij bemoeit zich met allerlei politieke onderwerpen zoals migratie, vluchtelingen, klimaat en armoede. Luisteren wereldleiders echt naar wat een paus zegt? En wat doet het Vaticaan allemaal achter de schermen in bijvoorbeeld conflictgebieden?

Te gast in deze uitzending is PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. Zij was er in 2014 bij toen Franciscus in Straatsburg het parlement toesprak over de migrantencrisis en een oproep deed om van de Middellandse Zee geen kerkhof te maken. Heeft die oproep effect gehad, wordt er naar de paus geluisterd? Agnes Jongerius: ‘Niet in de zin dat na zijn toespraak het probleem was opgelost... Dat geldt ook voor het Europees Parlement. Ook wij roepen bijvoorbeeld op tot gelijke verspreiding van het coronavaccin, dat gebeurt ook niet. Maar daarom moet je het nog wel blijven roepen. Franciscus wordt wel degelijk serieus genomen door politici. Juist omdat er zo’n honger is naar mensen die het grotere verhaal durven vertellen, zonder belang van herkiezing of grote persoonlijke populariteit.'

De komende afleveringen van dit tweede seizoen gaan over de vraag of de paus altijd onfeilbaar is (nee, bijna nooit), de relatie met ons koningshuis, hoe het Vaticaan omgaat met de Maria-devotie, de dialoog met andere godsdiensten, de betekenis van de enige Nederlandse paus Adrianus VI die precies 500 jaar geleden gekozen werd, het protocol rond het sterven van een paus en het kiezen van een opvolger (conclaaf).

Heeft u ook een vraag?

Ook in dit tweede seizoen beantwoorden Andrea en Wilfred weer vragen van luisteraars. Stuur je vraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet beantwoorden ze hem in de nieuwe Pauscast.

Pauscast, vanaf zondag 28 november (eerste zondag van de Advent) acht weken lang te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app en de NPO Radio 5 website en app.