"Deze rommel hoort niet thuis voor mijn voordeur"

Piet Ooms uit Valkensburg vindt verroeste batterijen, scherven glas en stukken plastic in het bouwmateriaal van een nieuwe weg. Hij is benieuwd of meerdere mensen ook vreemde materialen aangetroffen hebben bij bouwwerkzaamheden. 

Schadelijk

"Het is zwart en het glinstert, maar als je goed kijkt zie je dat er allerlei rommel doorheen is vermengd." Piet is ongerust. Er zitten zware materialen in batterijen, zoals kwik, cadmium en lood die schadelijk zijn voor de natuur. “Als burger worden we door onze overheid opgevoed, en dat is ook prima. Je restafval moet je scheiden, je batterijen moet je scheiden en die moet je netjes inleveren. Maar als je die batterijen dan zomaar in de natuur aantreft, dan vraag ik mij af: wie houdt hier nou toezicht op?” 

"Deze rommel hoort hier niet thuis"

Piet is niet de enige die hier ongerust over is. Samen met een aantal betrokken inwoners is hij een burgerinitiatief gestart genaamd Katwijk Smart Village. Ze zetten zich in voor een duurzaam en groen Katwijk. Wat doen die batterijen en andere rommel in het bouwmateriaal? Ligt dit op meerdere plekken onder het asfalt? En het belangrijkste: hoe schadelijk is het voor mens en milieu? “Wij willen hier blijven wonen, en de generaties na ons moeten hier kunnen wonen. Deze rommel hoort niet thuis in de grond die je stort voor de voordeur van de Valkenburgers.” 

Piet ooms
3 min 45 s

Herken je het verhaal van Piet?

Heb je ook iets vreemds ontdekt in het bouwmateriaal bij jou in de buurt? Stuur je verhaal en indien mogelijk ook foto's en video's naar De Monitor!

Ga naar het formulier

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou nog veel meer tips, artikelen en video's over duurzaamheid. Laat je inspireren zodat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken. 

Ik ben benieuwd