Stilstaan bij het verschrikkingen van de oorlog tijdens de dodenherdenking en de vrijheid vieren op bevrijdingsdag: dit doet KRO-NCRV rondom 4 en 5 mei!

Dit zie je rond 4 en 5 mei

Binnenstebuiten

Op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar wordt elk jaar op 4 mei twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan de meer dan 250 verzetshelden die op deze plek zijn gefusilleerd. Voorzitter van het erepeloton Vincent Gaal kent, als zoon van een verzetsstrijder, de vreselijke verhalen die zich op deze natuurplek tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Vroeger waren deze duinen veel meer open en kaal. Gino Daamen, duinwachter van het gebied, probeert samen met zijn collega’s van Dunea dat beeld weer terug te krijgen. Verschillende grazers helpen daarbij, zodat een duin weer gaat wandelen door de wind.

Binnenstebuiten, Maandag 3 mei om 18.55 uur op NPO 2

Pauline en Peter Brouwer verruilen vier jaar geleden hun Gooise woning voor een huis dat pal naast het oorlogsmuseum in Overloon ligt. Naast het huis staat zelfs een oude Sherman tank. Al snel voelen ze zich helemaal thuis in dit dorp dat bijzonder zwaar getroffen werd tijdens nadagen van de tweede wereldoorlog. Ook hun huis vertelt de geschiedenis van die tijd. Op zolder zie je nog de inslag van kogels.

BinnesteBuiten, woensdag 5 mei om 18.55 uur op NPO 2

Oorlogsgeheimen

1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische Zuid-Limburgse dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuur's ouders sluiten zich aan bij het verzet en die van Lambert worden lid van de NSB. Dan komt ook nog Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z'n vriendschap met Lambert, maar ook z'n hele gezin te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beiden te redden.

Oorlogsgeheimen, woensdag 5 mei om 15.30 uur op NPO 3 Zapp

Oorlogsgeheimen

Zoo

Jeugdfilm. 1941, Belfast. Tom is een jonge tiener wiens vader het huis heeft verlaten om voor zijn land te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij helpt veel in de plaatselijke dierentuin, waar net een babyolifant, genaamd Buster, is aangekomen. Tom krijgt een hechte band met het dier. Wanneer de stad gebombardeerd wordt en de dierentuin in gevaar komt, roept Tom de hulp in van zijn vrienden. Zal het ze lukken Buster te redden?

Zoo, zaterdag 8 mei om 15.30 uur op NPO 3 Zapp

Dit hoor je rond 4 en 5 mei

Podcast Flot! 

Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn volgen het spoor van de Nederlandse componist Marius Flothuis en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.

Flot! is een spannend verhaal over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt blijft hij muziek maken. Één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding.

Voor de serie gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruin naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. In vier delen ontrafelen ze Flothuis’ levensverhaal. Ze komen steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.

Hij overleeft de oorlog ternauwernood, maar is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland. Hij is artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht.

Luister naar de teaser van Flot!

Spraakmakers

Maandag 3 mei is Diederik van Vleuten onze Spraakmaker. Hij heeft samen met het tv-programma Andere tijden een ‘stand-up vertelling’ gemaakt over een ter dood veroordeelde SS’er die bijna dertig jaar ondergedoken zat bij zijn ouders. 

Spraakmakers, maandag 3 mei om 09:30 op NPO Radio 1

Bianca Buurman schuift aan als Spraakmaker. Zij is hoogleraar ouderengeneeskunde en sinds kort voorzitter van de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Er komt vanaf volgende week een nieuwe subsidie vrij voor de wijkverpleging, maar de wijkverpleging heeft in deze nog hectische coronatijd eigenlijk helemaal geen tijd en ruimte om over mooie projecten na te denken. Maandag 3 mei zal er hoogstwaarschijnlijk een corona-persconferentie zijn, dus daar zal met Bianca over doorgepraat worden.

Spraakmakers, dinsdag 4 mei om 09:30 op NPO Radio 1

Woensdag 5 mei hebben we een speciale uitzending. Het tweede uur gaat dan geheel over vrijheid in het kader van de vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Edson da Graca is die dag onze spraakmaker en Joris Linssen en Angelique Houtveen schuiven ook aan voor het thema-uur.

Spraakmakers, woensdag 5 mei om 09:30 op NPO Radio 1

Ghislaine Plag

Terugkijktip

De soundtrack van de bevrijding

Muziekkenner Leo Blokhuis neemt je vanuit Hotel de Wereld mee op een muzikale reis door de oorlogsjaren en toont bijzondere verhalen die schuilgaan achter bekende en minder bekende liedjes.

Kijk hier de uitzending terug

Hoe Joods vastgoed werd afgepakt

Ben je benieuwd of er onteigende Joodse panden bij jou in de buurt staan? Pointer zoekt het voor je uit!