Dit kun je verwachten van Waarde van de aarde

In waarde van de aarde onderzoekt presentator Twan Huys wat er schuil gaat achter de handel in grondstoffen. We gaan tijdens het seizoen wekelijks in gesprek met Twan zelf: wat heeft op hem de meeste indruk gemaakt?

We spreken Twan wekelijks en stellen hem de belangrijkste vragen over de aflevering. Wat was volgens hem het meest nieuwswaardig? En wat móeten mensen echt weten over de wereld die er achter een bepaalde grondstof schuilgaat?

Mis het niet en houd de website in de gaten voor de wekelijkse interviews!

Aflevering 1: 

In de eerste aflevering van deze zesdelige serie gaat Twan Huys op onderzoek in de schimmige wereld van goud. Al het goud dat ooit gedolven is past in vier olympische zwembaden. We maken er juwelen van, we gebruiken het als belegging, het zit in onze mobiele telefoons en het zorgt voor stabiliteit van ons financiële stelsel. Maar het is veel meer dan dat.

Aflevering 2:

In de aflevering ‘De portemonnee van Poetin’ onderzoekt Twan Huys de wereld van het gas. Dat gas kwam tientallen jaren uit Groningen, maar nu gasvelden daar volgend jaar dicht gaan, worden we voor onze energievoorziening volledig afhankelijk van gas uit het buitenland.

Aflevering 3:

In de derde aflevering duikt Twan Huys in de wereld van een van de meest vervuilende brandstoffen: steenkool. De Limburgse mijnen zijn al lang geleden gesloten, maar we zijn nog iedere dag afhankelijk van deze zwarte brandbare stof.

Aflevering 4:

In de vierde aflevering, De beerput van olie, onderzoekt Twan de wereld van olie en met name de handel en wandel van de Brits-Nederlandse Shell. Het afgelopen jaar was geen gelukkige periode voor de energiereus. Shell werd door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor de enorme olievervuiling in de Nigerdelta. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek in een megafraudezaak bij de verkrijging van een olieveld voor de kust van Nigeria. Een Nederlandse advocate heeft aangifte tegen Shell gedaan vanwege het betalen van smeergeld van bijna een miljard dollar. Hoe zit het met de soms innige contacten tussen Shell en de Nederlandse politiek?

Wil je meer waarde van de aarde?

Ga met Twan mee op onderzoek naar de wereld achter grondstoffen.

Ik ben benieuwd