Drie doden bij terroristische mesaanval Notre-Dame in Nice

Nice (ANP/AFP/Reuters) 29 oktober 2020 - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een aanval met een mes in het centrum van Nice. Een ingewijde zegt dat de aanvaller een van zijn slachtoffers, een vrouw, heeft onthoofd. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. Het ziet er volgens de burgemeester van de Franse stad naar uit dat de dader terroristische motieven had.

De aanval vond plaats in of bij de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in de kuststad aan de Middellandse Zee. Franse media melden dat daar ook meerdere mensen gewond raakten. De politie zou de dader hebben neergeschoten en aangehouden. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht. De autoriteiten roepen mensen op weg te blijven uit het centrum van Nice. Er wordt gezocht naar mogelijke explosieven.

In de Franse Tweede Kamer, de Nationale Assemblee, is volgens Franse media al een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door terroristisch geweld. Eerder deze maand zorgde de onthoofding van docent Samuel Paty in een voorstad van Parijs voor geschokte reacties. De leraar had spotprenten van de profeet Mohammed laten zien tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

De verdachte bleef de woorden Allahu akbar (‘God is groot’) herhalen, zelfs terwijl hij werd behandeld door de hulpdiensten nadat hij was neergeschoten door de politie. Dat zei burgemeester Christian Estrosi na de aanhouding van de vermeende moslimextremist, die bij de aanslag meerdere mensen doodde.

Twee van de slachtoffers zouden ter plekke zijn overleden. Een derde ernstig gewonde persoon wist volgens een bron binnen de politie een café te bereiken en stierf daar. Estrosi zei dat zijn stad een "veel te hoge prijs" betaalt voor 'islamfascisme". Hij pleit ervoor kerken in het hele land te bewaken of tijdelijk te sluiten. De burgemeester maakte ook bekend dat president Emmanuel Macron op korte termijn in zijn stad wordt verwacht.

De autoriteiten denken dat de aanvaller terroristische motieven had. Aanklagers hebben ook een onderzoek gestart wegens moord. "De situatie is nu onder controle", benadrukte een politiewoordvoerster.

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door jihadistisch geweld. Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren honderden mensen gedood. In Nice vielen in 2016 nog bijna negentig doden toen een man in een vrachtwagen inreed op voetgangers. Eerder deze maand zorgde de moord op leraar Samuel Paty voor geschokte reacties. Hij had spotprenten van de profeet Mohammed getoond tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

President Macron heeft zich na de moord op Paty door een moslimextremist fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme. Ook verdedigde hij het publiceren van Mohammed-spotprenten. Dit leidde tot woede in islamitische landen. De premier van Pakistan verweet Macron islamofobie aan te moedigen. De Turkse president Erdogan riep op Franse producten in de ban te doen en de Iraanse president Rohani heeft gewaarschuwd dat het beledigen van de profeet Mohammed geweld uitlokt. In Bangladesh gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraken van Macron.