Voor de een is het een grote droom die uitkomt, voor de ander een regelrechte nachtmerrie: samenwonen in één huis met acht onbekende huisgenoten. De realityserie 'In Real Life' laat een groep ambitieuze twintigers zien die op een kruispunt in hun leven staan en lief, maar zeker ook leed, met elkaar delen…

Een confronterende spiegel in realityserie ‘In Real Life’

Drieënhalve maand fungeert de Tramstraat in hartje Eindhoven als thuisbasis voor de acht deelnemers. Ze zijn allemaal afkomstig uit de regio en vormen een gemixte groep met elk hun eigen achtergrond.

Intuïtief voelde ik aan dat het klopte

​Eén van de deelnemers is Selim Haase (24), die net zijn master Industrial Design aan de TU Eindhoven heeft afgerond. "Ik kijk zelf heel weinig tv", geeft hij eerlijk toe. "Toch raakte ik meteen enthousiast om mee te doen aan het programma. Op de dag dat ik vierde dat ik afgestudeerd was, benaderde de productie mij omdat ze dachten dat het misschien wel iets voor mij zou zijn. Intuïtief voelde ik aan dat het klopte: ik had net iets afgesloten en dit kwam dus op het perfecte moment."

Selim Haase

Gedurende de opnameperiode was er geen kant-en-klaar draaiboek. "Daar moest ik wel even aan wennen, alhoewel ik het fijn vond dat niet alles van tevoren al helemaal vast stond. Een typische realityserie die puur om sensatie en drama draait, past totaal niet bij me." In een van de afleveringen voert Selim een openhartig gesprek met huisgenote Eva, waarin hij vertelt over het overlijden van zijn vader.Een gebeurtenis met veel consequenties - er kwam plots veel verantwoordelijkheid op zijn schouders terecht. "Ook op de weinige momenten dat de camera’s niet aanwezig waren, bouwden we een sterke band op. Je raakt invested in elkaars leven, van familie issues tot aan persoonlijke problemen. Dat heeft deze ervaring heel waardevol gemaakt."

Contrasterende keuze

Communicatie- en televisiewetenschapper Brenda Leusink (37) noemt het een mooie manier van televisie maken. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring in regie voor televisie en kijkt vol bewondering naar de realityserie. "Het biedt een liefdevolle blik op deze generatie. Ik vind het knap dat onderwerpen vanuit alle kanten worden belicht, in tegenstelling tot reguliere realityshows die vooral sensationeel zijn."

Door de pandemie zijn we trager gaan leven

Wat haar opvalt, is dat er op een tragere manier gemonteerd is. "Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor dialoog. Een contrasterende keuze, gezien deze generatie zich juist kenmerkt door snelheid. Door de pandemie zijn we trager gaan leven en dit concept sluit daarom goed aan bij de huidige tijdsgeest."

Momentje voor jezelfHoe is het om in een huis te wonen waar de camera’s continu op je gericht staan? "Soms wordt het je allemaal teveel: de camera’s staan de hele tijd aan en overal in het huis gebeurt er wel iets", vertelt Selim. "Je wilt af en toe ook rust. Gelukkig beschikte ik in het huis over een kleine studio, waar ik lekker muziek kon maken."

Van alle deelnemers is Selim de enige praktiserende gelovige. "Ik zie het geloof als iets super persoonlijks. Bij mij heeft het tijd nodig om er open over te zijn. Aangezien ik altijd thuis heb gewoond, was ik eraan gewend geraakt om in een praktiserende omgeving te leven. Het was daarom een ontzettende leerervaring om in een omgeving te zijn waarin ik de enige moslim ben. Gelukkig werd het positief ontvangen: een paar mensen hebben zelfs meegedaan toen ik ging vasten."

Shen-en Lohman

Beroemd worden"Met z’n achten houden we elkaar continu een spiegel voor. Niemand is hetzelfde en je leert elkaars perspectieven gaandeweg steeds beter kennen", vertelt Shen-en Lohman (21). Ze omschrijft haar deelname als een van de mooiste periodes uit haar leven. 

De horecamedewerker zet voorzichtig de eerste stappen richting een influencer bestaan met haar YouTube vlogs. "Van kleins af aan riep ik al tegen mijn moeder dat ik beroemd wilde worden. Ik denk dat de onderliggende reden te maken heeft met het feit dat ik als kind ben afgestaan. Daardoor heeft zich een diepe bewijsdrang in mij genesteld: ik wil laten zien dat ik het waard ben."

Pittige discussieShen-en vertelt in de realityserie openhartig over haar adoptie en hoe ze te maken krijgt met racistische opmerkingen. In een van de afleveringen wordt er een pittige discussie gevoerd over racisme nadat Shen-en vertelt over een racistische aanvaring op werk. "Jeroen zei toen dat hij tijdens zijn stage bij de politie soms ook opmerkingen naar z’n hoofd geslingerd kreeg als 'nepwout'. Selim wijst hem er vervolgens op dat een kostuum anders is, want dat kan je weer uittrekken."

Dat deze scènes er niet worden uitgeknipt, maakt deze serie uniek in zijn soort

Uniek in zijn soortVolgens Brenda zijn televisiemakers vaak uit op sensatie en spannende quotes. "Soms zijn er nou eenmaal onderwerpen waar je liever niet over praat, zoals in het echte leven. Een fragment wat mij is bijgebleven, is wanneer Kim en Carmen praten over hun gescheiden ouders. Kim zegt op een gegeven moment dat ze er niet aan toe is om er verder op in te gaan. Dat deze scènes er niet worden uitgeknipt, maakt deze serie uniek in zijn soort."Dat is precies wat het programma zo mooi maakt, verklaart Shen-en. "Het laat zien dat wij als jonge generatie respectvol met elkaar kunnen omgaan. Er hoeft niet altijd drama te zijn met een voice-over die het verhaal extra aandikt: this is what you get in real life."

De belevenissen van Selim, Shen-en en hun huisgenoten Carmen, Eva, Mean, Jeroen, Juul en Kim zijn deze week nog elke werkdag te zien om 19.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.