Een maand leven met maar 100 spullen

Maken minder spullen ook minder gelukkig, of juist niet? Door in 100 dingen de uitdaging van het ontspullen aan te gaan, komen Xander en Danny en hun gezinnen erachter wat echt belangrijk voor ze is.

Xander

In dat lege huis beseften we pas echt hoeveel spullen we eigenlijk hebben.

Xander de Buisonjé

In de eerste aflevering van 100 dingen gaat het gezin van Xander de Buisonjé de uitdaging aan. Xander, zijn vrouw Sophie en hun twee kinderen Dex (elf jaar) en Céla-Lynn van vier wonen in een mooie villa in Bussum, dat van alle gemakken is voorzien. Ook de 18-jarige zoon van Xander, Sem, komt geregeld over de vloer. Vol enthousiasme grepen zij hun deelname aan het KRO-NCRV programma 100 dingen aan. Xander: “Sophie en ik zijn al langer bezig met duurzaam leven. We staan erbij stil hoe we de aarde willen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderenMaar dat hele lege huis, dat was onwerkelijk om te zien. Alles was gewoon weg. Dan besef je opeens hoeveel spullen je eigenlijk hebt.”

Danny

Gezelligheid creëer je niet met spullen, maar met elkaar.

Danny de Munk 

Zanger Danny de Munk woont al meer dan dertig jaar samen met zijn vrouw Jenny in Purmerend. Samen hebben zij twee kinderen, de 22-jarige Bo en Davy van 18. Danny en Jenny willen hun kinderen laten zien dat niet alles in het leven vanzelfsprekend is. “Gezelligheid creëer je nooit met spullen, maar met elkaar”, vindt Danny. “Ons huis is echt het middelpunt van gezelligheid en dus van ons gezin. En de opnamen moesten ook niet veel langer duren, want het was wel echt een schok voor ons.”

100 dingen, zondag 15 augustus bij KRO-NCRV om 21.15 uur op NPO 1

Over 100 dingen

Met 100 dingen vraagt KRO-NCRV aandacht voor mensen die het altijd met veel minder moeten doen. KRO-NCRV presentator Anita Witzier begeleidt Xander en Danny en hun gezinnen tijdens deze maand en ziet er streng op toe dat ze ook echt met maar 100 dingen leven. 

100 dingen is een productie van I Care Producties, mede mogelijk gemaakt door Cordaid. Cordaid zet zich in voor een menswaardig bestaan voor iedereen, dichtbij en ver weg.