In het Noord- Hollandse Hoorn bouwen Edwin en zijn vrouw Liesbeth 17e -eeuwse schepen na van afvalplastic. Een duurzaam en inspirerend project waarmee ze bijdragen aan een schonere wereld.

Afvalplastic is een steeds groter wordend probleem, waar wij allemaal aandeel in hebben. Denk daarom eens goed na wat je nog met dat plastic kan doen als je op het punt staat het in de vuilnisbak te gooien. Nu hoef je het niet zo groots aan te pakken als Edwin en Liesbeth, maar wellicht kunnen hun werk en levensfilosofie je inspireren.

Zin in morgen
Zin in morgen

In Zin in morgen zie je hoe Edwin en Liesbeth op hun paradijselijke scheepswerf in het Noord-Hollandse Hoorn 17e-eeuwse schepen nabouwen met afvalplastic, waarmee ze willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. En dat doen ze niet alleen: op de werf werken verschillende mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Edwin vertelt vol passie over zijn project: 'Ik wil mensen anders leren kijken naar plastic én naar mensen. We draaien alles om. Wat normaal niet als waardevol wordt gezien, is hier heel waardevol. De mensen die hier werken mogen fouten maken, er zijn geen deadlines en er is geen werkdruk. Wanneer je ze bezig ziet groeit hun zelfvertrouwen en hervinden ze hun weg naar de maatschappij. Dat is mooi om te zien.' 

Zin in morgen
Zin in morgen

De 17e-eeuwse werkbootjes die Edwin en zijn team nu maken, zijn slechts een eerste stap naar de grote droom van de twee 'wereldverbeteraars': het bouwen van een plastic fluitschip, een enorm schip van wel 30 meter lang dat vroeger door de VOC werd gebruikt als vrachtschip. Voor de bouw van dit schip is er zo'n 350 ton afvalplastic nodig.

 Het doel van Edwin en Liesbeth is het creëeren van een 'nieuwe Gouden Eeuw': 'Maar nu in harmonie met de natuur en met elkaar. Duurzaam én inclusief!'.

Meer weten over dit bijzondere project?

Kijk dan naar de nieuwste aflevering van Zin in morgen