Buikkrampen en andere pijnklachten die opkomen of verergeren rond de menstruatie. Voor veel vrouwen in Nederland is dat de realiteit en dit kan wijzen op ‘vrouwenziekte’ endometriose. Toch is slechts 5 procent van de vrouwen met deze aandoening in behandeling. Volgens gynaecologen is de ziekte een onderschat probleem, zo zeggen zij tegen Pointer. Met grote gevolgen voor de samenleving én de vrouwen zelf. 

Het journalistieke platform heeft onderzoek gedaan onder 300 vrouwen met endometriose en daaruit blijkt dat de ziekte onder andere grote invloed heeft op het verloop van hun carrière. Een derde van deze vrouwen wisselt van baan vanwege de (pijn)klachten en 1 op de 5 stopt zelfs helemaal met werken. En dat kost ons allemaal geld. 

Tips voor vrouwen 

Veel vrouwen met endometriose weten niet dat ze het hebben en zoeken jarenlang naar de oorzaak van hun (pijn)klachten. Gemiddeld duurt die zoektocht ruim 7 jaar. Soms omdat de vrouwen zelf denken dat de pijn ’er nu eenmaal bij hoort’, maar ook omdat artsen de symptomen lang niet altijd herkennen. Pointer heeft een aantal tips op een rijtje gezet voor vrouwen die denken dat ze misschien endometriose hebben. 

Een paar van de tips zijn:

Maak pijn rond menstruatie bespreekbaar 

Gynaecoloog Maddy Smeets vindt dat er meer openheid moet komen. Volgens haar praten jonge vrouwen makkelijker over hun seksleven dan over pijn rond hun menstruatie. En dat moet veranderen, het taboe moet eraf. Wees als vrouw niet bang om naar de dokter te gaan als je last hebt van dit soort klachten. Door er meer openlijk over te praten, kunnen vrouwen sneller en beter behandeld worden.  

Het pijndagboek

Vrouwen die langs de huisarts gaan met menstruatieklachten krijgen nog regelmatig te horen dat de pijn ‘erbij hoort’ of dat het misschien ‘stress’ is. Of er wordt gedacht aan een prikkelbare darm, een SOA of een zwangerschap. Het is daarom belangrijk om je klachten en de pijn bij te houden. Schrijf een aantal maanden dagelijks op wat je voelt en hoe heftig deze pijn is. Zo kan jij je huisarts beter informeren over jouw pijn en is de kans groter dat jij de juiste diagnose krijgt. 

Meer weten over endometriose? Pointer legt het uit: 

Inspirerende verhalen  

Endometriose komt voor bij enorm veel vrouwen, binnen én buiten Nederland. Lees hieronder inspirerende verhalen van vrouwen en hun strijd met endometriose.

Angelique Houtveen vertelt over endometriose en de impact op haar carrière 

Heb jij last van klachten rond je menstruatie?
  1. Ja 67% (2 votes)
  2. Nee 33% (1 vote)
  3. Soms 0% (0 votes)