In Little Chute, een klein dorpje in Wisconsin, wonen Brabanders die nooit vergaten waar ze vandaan kwamen. In dit gebied blijven ze generaties lang bij elkaar wonen. Ver van huis stichtten zij hun eigen stukje Brabant. Ook hun nazaten voelen zich nog sterk verbonden met Nederland en houden tradities in ere. 

De emigranten die in 1848 naar Little Chute kwamen, namen hun eigen traditie mee: de schutterij. Iedereen deed eraan mee. Bij de familie Vande Wettering is het traditie gebleven. Tom Vande Wettering probeert de jonge generatie te betrekken bij 'de schut' zodat er ieder jaar meer jongeren mee doen. Dit jaar is het de 170ste editie waarbij het evenement nog steeds populair is bij de inwoners van Hollandtown en de nieuwkomers die de traditie omarmen.

De schut
De schut

Dave Feldkamp woont als vierde generatie op de familieboerderij van zijn Nederlandse voorouders. Toen hij op de middelbare school een stamboom moest maken, raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn familie. Hij dacht dat zijn achternaam Duits was, maar kwam erachter dat zijn familie in 1847 vanuit Winterswijk naar Amerika kwam. De familie van Dave's vrouw Pat komt ook uit Nederland, uit Uden. Beiden zijn ze er trots op dat ze Nederlands zijn. Dave zegt dat ze blij zijn dat ze uit een stabiel land komen met aardige mensen. Hij vindt het fijn om zo ver terug te kunnen naar waar je wortels liggen.

Het is een voorrecht dat ik heb. Het raakt mij.

Dave Feldkamp
Houdoe Brabant
Houdoe Brabant

Nellie Broeksteeg is geboren in Nistelrode en is toen ze anderhalf was naar Amerika gekomen. Toen ze twintig was ging ze voor de eerste keer terug naar Nederland met haar ouders. Ze heeft erover gedacht om terug te verhuizen naar Nederland, maar vond het lastig om alles achter te laten. "Als ze in Nederland mijn naam vroegen zei ik: Nellie Broeksteeg. Dat voelde goed." Met haar ouders sprak ze niet over Nederland. Toch voelt ze zich van binnen meer Nederlands dan Amerikaans. "Het is hoe ik mij van binnen voel. Het gaat erom wie je van binnen bent."