Het Bolwerk op de Schotersingel in Haarlem zal de komende weken een stukje warmer aanvoelen. De pasgetrouwde Gertien en Jos hangen maar liefst 140 jassen op aan een boom speciaal voor armere mensen. Ze vroegen tweedehands jassen als trouwcadeau en aan die oproep is veel gehoor gegeven. "Op onze bruiloft hebben we al veel jassen gekregen." Het stel vertelt hun verhaal bij NH Nieuws.

Screenshot NH Nieuws

"Ons hele huis ligt vol met jassen", vertelt Gertien Koster bij NH Nieuws. Samen met haar kersverse echtgenoot Jos riep ze mensen op om hun oude jassen te doneren als trouwcadeau. "Er waren ook mensen met 25 jassen die zij weer hadden ingezameld."

Lees ook:

Het idee van de 'jassenplukboom' komt uit Harderwijk, waar Gertien vandaan komt. "Daar doen ze het al drie jaar en gaat het heel goed", aldus Jos bij de regionale omroep. Nu hoopt het stel dat het ook een Haarlem een succes wordt. Maar het heeft een diepere reden, vertelt Jos: "Vandaar ook deze actie: dat mensen zien dat stille armoede bestaat."

Mensen kunnen dan een beetje ongezien komen. Want armoede is ook schaamte

Ongezien

De 'plukboom' van Jos en Gertien is hufterproof ingericht en zal de komende weken steeds opnieuw worden volgehangen. Ook wordt de boom nog uitgelicht met lampjes. "We hebben goedkope kerstverlichting gekocht", aldus Jos. Op die manier kunnen mensen ook ’s avonds een jas komen halen. "Mensen kunnen dan een beetje ongezien komen. Want armoede is ook schaamte."

Jos en Gertien, die zelf vlakbij het Bolwerk wonen, houden de boel in de gaten. Eventuele rotzooi van bijvoorbeeld plastic zakken waar de jassen in zitten zullen ze opruimen en natuurlijk jassen bijhangen. Een mooier huwelijkscadeau had het stel niet kunnen wensen, laten ze weten. "Onze liefde is heel groot. En wat is er nu mooier dan delen."

Meer jassen zijn overigens niet nodig, meldt Gertien. Het stel hoopt vooral dat het idee in meer steden wordt overgenomen.