Sinds 2009 is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld. Onder jongeren zelfs verdrievoudigd. Veel mensen zijn bereid om daklozen een helpende hand toe te steken, maar wat kun je nu het beste doen? Redditer Conmaan vroeg zich dit ook af en stelde de vraag aan (voormalig) daklozen op Reddit. De vraag levert duizenden reacties op. Hieronder vijf tips op een rij! 

Seeking Human Kindness

Aantal daklozen in Nederland verdubbeld

Elf jaar geleden waren er 17,8 duizend dak- en thuislozen in Nederland. Dat zijn er nu bijna 40.000. In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 is de hoeveelheid daklozen zelfs verdrievoudigd. Cijfers op Europees niveau laten hetzelfde beeld zien. De afgelopen tien jaar is het aantal dak- en thuislozen met 70 procent gestegen tot ongeveer 700.000. In de VS is er een daling te zien, maar zijn er nog steeds meer dan een half miljoen mensen zonder huis. We weten inmiddels dat de meeste mensen deugen en bereid zijn om mensen te helpen. Maar hoe help je iemand die dakloos is het best?

Daklozen in Nederland

#1. Behandel hen met respect en waardigheid

Het is makkelijk om mensen te veroordelen en te denken dat het hun eigen schuld is dat ze op straat leven. Maar het blijven mensen zegt Redditer Potter981: "Allereerst, behandel hen met respect. Mijn partner en ik waren samen dakloos. Wat onze spirit sloopte waren mensen die onnodig onbeschoft waren. Het is echt niet leuk om te moeten bedelen voor eten, het koud te hebben en een eeuwigheid te moeten lopen om letterlijk elke kans op werk aan te grijpen, terwijl je er redelijk uit probeert te zien en probeert positief te blijven. Als je mensen niet kan of wil helpen, is het niet nodig om rotopmerkingen te maken, want daklozen zijn nog steeds mensen."

#2. Eten is altijd goed

Even bij thuisbezorgd bestellen is er niet bij als je op straat leeft, maar er moet natuurlijk wel gegeten worden. Eten is daarom altijd een goede optie om aan daklozen te geven zegt voormalig dakloze Ilikeplumpgirls. "Ik hield (toen ik dakloos was) altijd de deur open voor mensen bij restaurants en dan vroeg ik of ze nog restjes over hadden. Veel mensen hadden dat en veel mensen betaalden zelfs hele maaltijden voor me, maar meestal werd ik uit het restaurant getrapt voor ze me een maaltijd konden geven."

Hungry, Anything helps

#3. Tampons en maandverband

Hoewel het overgrote merendeel van de daklozen man is, 84% in Nederland, zijn er ook vrouwen die op straat leven. En vrouwen hebben andere behoeftes dan mannen, stipt Reddit-gebruiker Sassylittlespoon aan: “Het aanbod verzorgingsproducten voor vrouwen is gigantisch. Tampons en maandverband zijn duur en kiezen tussen eten en over jezelf heen bloeden is een hele lastige keuze.” Ook vochtige doekjes zijn een ding als je niet de beschikking hebt over een douche: “Je schoon voelen maakt een enorm verschil op hoe je dag verloopt.” 

#4. Laat me slapen

Weinig slaap is funest voor zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Op koude harde stoeptegels slapen is lastig zat, maar als je ’s nachts wakker wordt getrapt kun je je nachtrust wel vergeten. “Door veel mensen worden voedsel en verzorgingsproduct enorm gewaardeerd”, zegt spicethyme-continuum op Reddit. "Maar wat ik aan het eind van de dag het meest op prijs stelde, was met rust gelaten worden tijdens het slapen of uitrusten. Wakker worden getrapt, of verplaatst worden door agenten en gewoon nergens kunnen liggen eist z’n tol van je lichaam en het gebrek aan slaap vernietigd je mentale gezondheid."

Lees ook:

5.     Blijf geloven in mensen

Redditer Otterlyawesome spreekt als de vriend van iemand die dakloos geweest is. Hij zegt: "Laat ze niet vallen. Dit geldt voor mensen in het algemeen, maar helemaal voor mensen bij wie het tegen zit. Het kost tijd en moeite, maar ze heeft haar eigen plekje nu. Een stabiel huis en een stabiel inkomen. Ze leert nog steeds en doet haar best. Ik ben erg trots op hoe ver ze is gekomen."

Een structurele oplossing? 

Dit is geen tip van een Redditer, maar (hopelijk) wel een structurele oplossing. De Nederlandse overheid heeft inmiddels ook door dat het niet langer zo kan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Sociale Zaken zijn daarom bezig met een grootschalig plan dat bestaat onder andere uit het creëren van tienduizend extra woonplekken met begeleiding binnen anderhalf jaar. In april werd daarvoor al 200 miljoen euro vrijgemaakt. Zou het een stap in de juiste richting zijn?