Fabelachtige feitjes over de bosuil

De bosuil. Een fabelachtige vogel die soms een onheilspellend imago lijkt te hebben. Niets is minder waar: leer deze bijzondere vogel kennen samen met KRO-NCRV!

'Hoe-hoe-hoe!'

De bosuil is ongeveer even groot als een kraai en komt voor in drie verschillende kleuren: roestrood, grijs en donkerbruin. Alle varianten hebben donkere strepen in de lengte en witte vlekken op de vleugels. Hun grote zwarte kijkers springen direct in het oog. In tegenstelling tot de meeste vogels staan de ogen van de bosuil naast elkaar, en dus kijkt hij je op bijna menselijke wijze recht in het gezicht. De bekende ‘hoe-hoe-hoe’ van de man beantwoordt de vrouw met een ferm ‘ke-wik!’.

Ook kun je de bosuil niet op één specifieke plek tegenkomen. In parken, bossen, duingebieden en op woonerven heeft de bosuil zijn woonplek gevonden.

Wil je meer lezen?

Lees hier het hele artikel!

Het bosuilenbos in

In deze video gaat Binnenstebuiten vogelaar Camille Dreef dieper in op het leven van de bosuil. Want hoe klinkt de bosuil eigenlijk? En hoe ontplooien jonge bosuiltjes zich?

Bekijk hier de video:

Kijkje in de keuken

Er is deze lente bij de vogelbescherming wel een hele bijzondere livestream te zien. 
Op de website van beleef de lente kan je namelijk live meekijken in het leven van verschillende bijzondere vogels in Nederland. Waaronder de bosuil!

Benieuwd wat de bosuil nu aan het doen is?

Bekijk het hier!

Bosuilen zijn verslavend leuk!

Vogelaar Camille bezoekt in de aflevering van Binnenstebuiten de bostuin van Jan Konings in Vlodrop. Het broedseizoen van de vogels staat voor de deur. Ook van de bosuil. Jan volgt de uilen via de webcam en dat vindt hij 'verslavend leuk'.

Kijk hier de hele aflevering terug

Fan van Binnenstebuiten?

Wij bundelen voor jou de beste verhalen van het KRO-NCRV programma.

Ik ben benieuwd