Ga lekker het terras op, maar niet op de geleidelijnen

Hoera, we mogen weer naar het terras! Maar nu de stoelen en tafels ineens overal en nergens staan, hebben mensen met een beperking het lastig. Want wat als bijvoorbeeld de blindegeleidelijnen vol met stoelen staan? Rick springt in de bres voor mensen met een beperking en roept de verantwoordelijken op om actie te ondernemen. Onderstaande brief verstuurde hij:

Koninklijke Horeca Nederland / Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Hilversum, 8 juni 2020

Geachte heer / mevrouw,

Na een periode van intelligente lockdown, gaat ons land stukje bij beetje van het slot. Zo mogen we sinds vorige week weer beperkt gebruik maken van restaurants en zijn de terrassen weer open. Het is belangrijk dat we hierbij rekening houden met de ruim 2 miljoen mensen die in dit land moeten leven met een beperking.

Veel horecaondernemers hebben de afgelopen periode flink moeten schuiven met tafels en stoelen om zo de 1,5 meter op het terras te waarborgen. Hierdoor worden niet alleen de gasten, maar ook het personeel beschermd tegen het coronavirus. Het is fijn dat gemeenten en ondernemers samen nadenken over hoe terrassen zo goed mogelijk kunnen worden ingericht, waarbij terrasverordeningen soepel worden gehanteerd. Dit zorgt in veel gemeenten voor meer terrasruimte in de openbare ruimte en dat geeft ondernemers kansen om de gemiste omzet enigszins te compenseren.

Blindegeleidelijnen versperd

In de afgelopen week hebben diverse mensen met een beperking mij benaderd over de vele uitgebreide terrassen. Ondanks alle goede bedoelingen van de ondernemers en gemeentebesturen ondervinden mensen met een beperking hier regelmatig hinder van. Zo zijn blindegeleidelijnen versperd met tafels en stoelen waardoor mensen met een visuele beperking hun weg niet meer kunnen vinden, of is het terras zo groot, dat mensen met scootmobielen, rolstoelen of rollators het terras niet meer kunnen passeren. Als voorbeeld wijs ik u graag naar een item dat NHnieuws hier onlangs over maakte.

Daarom wil ik u vriendelijk verzoeken rekening te houden met mensen met een beperking bij het maken van nieuw terrasbeleid. Mensen met een beperking zijn immers niet alleen passanten, het zijn ook potentiële klanten. Ik verzoek u bij deze vriendelijk om uw achterban, dan wel de Nederlandse Gemeenten op de hoogte te stellen van de inhoud van deze brief. Zodat we samen kunnen werken aan een inclusief, 1,5 meter terrasbeleid.

Mocht u tips of aanvullende vragen hebben, dan is het voor mij en eventuele ervaringsdeskundigen geen enkel probleem om met u mee te denken.

H.G. (Rick) Brink

Minister van Gehandicaptenzaken

Meer lezen over dit onderwerp?

KRO-NCRV houdt van iedereen. Daarom laten we ook iedereen aan het woord. Een greep uit mooie verhalen met mooie mensen in een mooie samenleving.

Bekijk het onderwerp