Goedkoop én duurzaam leven: hoe doe je dat?

Met weinig leven, hoe ziet dat eruit in de praktijk? Een watertank, stroom en een klein gaskacheltje, meer heeft Peter Beijersbergen niet nodig. Met zijn woonwagen trekt hij door heel het land en daar betaalt hij niet veel voor. 

Het kost geen drol

"Voor mijn trekker betaal ik heel weinig belasting. Ik verbruik amper energie, betaal geen huur of een hypotheek. Mijn boodschapjes haal ik allemaal op de fiets en ik heb verder gewoon niet zo veel nodig", vertelt Peter. 

Peter in zijn woonwagen. Foto: Marjon Lukje.
Achterkant woonwagen. Foto: Marjon Lukje.
Keukentje. Foto: Marjon Lukje.
Bed. Foto: Marjon Lukje.

Van camper naar woonwagen

Peter was muziekleraar en samen met zijn gitaar reisde hij door het land om muziekles te geven op basisscholen. Dat reizen beviel hem goed en toen hij met pensioen ging besloot hij een camper te kopen om door Europa te trekken. Hier sloeg de vonk over. Op een camping waar hij verbleef zag hij een aantal ouderwetse woonwagens staan. En zo verruilde hij zijn camper voor een woonwagen van zes bij tweeënhalve meter. "Ik heb mijn camper verkocht. Dat was een monster van techniek. Met alle apparaten en toeters én bellen aan boord die je denkt nodig te hebben. Daar was ik dus helemaal klaar mee." 

Peter Beijersbergen

Ik wil met mijn woonwagen terug naar de basis

Geen luxe en kringloop interieur

Alleen stroom, een watertank en een klein kacheltje is alles wat Peter nodig heeft. Sanitaire voorzieningen vindt hij op de camping en voor nood heeft hij een draagbaar toilet in de kast. En gezellig is het wel in zijn woonwagen. Hij heeft bijna alles ingericht met tweedehands spullen. "Hier komen deze spullen tot z’n recht. Bijna alles is tweedehands. Hartstikke goedkoop en veel leuker. Ik wil met mijn woonwagen terug naar de basis."

Bekijk hier de tour door de woonwagen

Op reis in eigen land

"Ik heb Europa gezien, maar Nederland is ook zo ontzettend mooi. Kijk om je heen. De weilanden, de bossen, dit is toch fantastisch. Ik ben van plan om over een paar maanden richting het Noorden van het land te gaan, maar waar precies naartoe dat weet ik nog niet. Dat zie ik allemaal wel," vertelt hij met een lach.