Groen licht voor burgerinitiatief ‘bescherming wilde bijen’

De Bee Friendly campagne heeft geleid tot het indienen van het burgerinitiatief om alle wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten, conform de Wet Natuurbescherming. En daar is de omroep bijzonder trots op. 1 miljoen mensen kregen via KRO-NCRV een zaadzakje om de leefomgeving van de wilde bij te verbeteren en ruim 63.000 mensen ondertekenden het burgerinitiatief. Dit burgerinitiatief wordt nu aangeboden aan de Tweede Kamer met de wens om de bescherming van de wilde bij wettelijke vast te leggen.

De afgelopen twee jaar hebben onder andere radio DJ Stefan Stasse en BinnensteBuiten chef-kok (en imker) Ramon Brugman zich ingezet voor de wilde bij. Dat is en blijft hard nodig, er zijn steeds minder bloemen door onder andere overproductie in de landbouw en door ‘tegeltuinen’ in woonwijken. Zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers.

KRO-NCRV Directievoorzitter Peter Kuipers

KRO-NCRV vindt het belangrijk dat we met elkaar een duurzame toekomst opbouwen en dat kan niet zonder de wilde bij.

KRO-NCRV Directievoorzitter Peter Kuipers: "In Nederland leven bijna 360 wilde bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Hopelijk komt er mede dankzij onze inspanningen met de Bee Friendly campagne wetgeving voor de bescherming van de wilde bij.” 

KRO-NCRV maakte vorig jaar bekend 2.500.000 m2 grond bij-vriendelijk gemaakt te hebben door bloemzaad te verspreiden. Dit aantal is vergelijkbaar met een oppervlak van 390 voetbalvelden. Er werden 1 miljoen zaadzakjes en 12.500 lespakketten aangevraagd. En we hebben in totaal 63.216 handtekeningen opgehaald, online en op events, waardoor we dit burgerinitiatief kunnen indienen.