Ieder (groot) gezin kent ze wel: de typische gezin dilemma's. Van het huishouden doen tot de boodschappen. Van de maandelijkse uitgaven beheren, tot naast werk genoeg tijd spenderen met het gezin.  Hoe worden deze dilemma’s geregeld bij drie van de grootste gezinnen van het land ? En vooral, hoe lossen zij ze op?

Één van de grootste dilemma's van de familie Jelies, Kraan en Buddenbruck is om wekelijks genoeg tijd te spenderen met elkaar. In ieder gezin is dit een opvallend dilemma. Hoe verdeel je als ouder je tijd en aandacht over alle kinderen terwijl je ook alle ballen probeert hoog te houden? Linda Kraan ervaart dit dilemma als moeder dagelijks.  ‘Kinderen met verschillende leeftijden hebben hele andere behoeftes aan aandacht. We vragen ons af, hoe voelen we aan wat onze kinderen nodig hebben op welke momenten? En hoe zorgen Ivan en ik ervoor dat wij ook samen tijd voor elkaar overhouden?’

uddenbruckjes kinderen wegbrengen
Kraantjes dagje uit

Daarbij komen er midden in de pandemie door de maatregelen nieuwe uitdagingen bij voor het gezin. ‘Nu met de corona mogen wij met ons volledige gezin nergens op bezoek aangezien we drie kinderen boven de 13 jaar hebben. En ook onze oudste kinderen mogen niet met groepen samen komen. Hoe houden we dit in de gaten en hoe zorgen we ervoor dat we als gezin het leuk houden nu er zo weinig kan?’ Dit is  een vraag die meerdere ouders bezig houdt. De familie Jelies geeft aan dat met een groot gezin daarbij soms echt drukke momenten komen kijken. ‘Je moet veel regelen zoals ophalen en wegbrengen. Vaak veel momenten waarop ze allemaal even hun aandacht vragen.’ Dit herkent ook de familie Buddenbruck.

Soms ontstaan de leukste gesprekken als je een kind betrekt bij een huishoudelijke taak.

Linda Kraan

Linda Kraan geeft aan dat je genoeg tijd voor elkaar inplannen belangrijk is, maar quality time ook spontaan kan ontstaan bij de dagelijkse activiteiten. 'Soms ontstaan de leukste gesprekken als je een kind betrekt bij een huishoudelijke taak. Zo zoekt Sam mij vaak op als ik de was ophang of aan het strijken ben. Hij kletst wat, op een ongedwongen manier, en geeft mij het wasgoed aan. Quinten heeft dat met koken, Stan en Julia met afwassen en afdrogen. Zo doen we samen iets in huis en ondertussen hebben we het leuk met elkaar. Marlynn doet dit vaak als de kinderen aangekleed worden. De saamhorigheid is op deze momenten extra voelbaar. Heel waardevol.' En wat niet spontaan ontstaat, is belangrijk om in te plannen. Hoe je hier best mee omgaat is volgens de families te herleiden op één basisregel: altijd goed communiceren.  Familie Jelies:  ‘Wij overleggen veel en stellen vragen aan de kinderen. Vraag bijvoorbeeld vaak genoeg of alles nog goed gaat en pak dit moment per kind.’ 

 

Buddenbruck q times
Kraantjes kerst

In huize Kraan hebben ze een handig systeem hiervoor gevonden. ‘De oudste kinderen blijven 's avonds langer op en weten dat om uiterlijk 21u de jongste kinderen op bed liggen. Zij hebben dan, door de week, tot 22u de tijd om bij ons te zitten en dingen te bespreken die ze niet kunnen bespreken waar de jongste kinderen bij zitten. Ze hoeven niet bij ons te zitten maar weten dat het kan en dat we dan ook de rust en de tijd hebben voor een gesprek. In de weekenden zitten de oudste kinderen soms tot diep in de nacht bij ons en draaien we muziek, spelen een spel of hebben gewoon lol. Hele dierbare momenten.’ En dat dit wel wat je nachtrust inneemt als ouder, zien Linda en Ivan Kraan maar als een investering.

Linda Kraan:  Zo voelen we ons niet schuldig als we overdag met de jongste kinderen bezig zijn. Want zij krijgen dan de meeste aandacht. En zo kan je de puber buien ook beter hebben’ (lacht). 

 

Kraantjes q time
Jelies q time