Bij zwangere vrouwen die corona hebben, kan het virus de ongeboren baby in gevaar brengen. En daarom luiden gynaecologen de noodklok: zwangere vrouwen, laat je vaccineren. Bij ons aan tafel zat gynaecoloog Sam Schoenmakers, die hier onderzoek naar deed.

"Het kan leiden tot sterfte in de baarmoeder"

"We hebben onderzocht: wat gebeurt er nou wanneer een zwangere vrouw het coronavirus krijgt", vertelt Schoenmakers. Ook hebben ze onderzocht wat er gebeurt wanneer dat virus in de moederkoek gaat zitten. De uitslag van het onderzoek kwam als een verrassing. "Wat we absoluut niet verwacht hadden, is dat dit kan leiden tot sterfte in de baarmoeder."

"Wij moesten toen een spoedkeizernee doen om die baby te redden"

Spoedkeizersnee

Ook legt Schoenmakers wat de aanleiding van dit onderzoek is. "Het was april vorig jaar, waarbij een zwangere vrouw met corona en een snotneus zich meldde bij ons op de verloskundige spoedeisende hulp. Wij moesten toen een spoedkeizersnee doen om die baby te redden. Toen hebben we na die geboorte de placenta onderzocht, en toen bleek opeens dat het virus in die placenta zat."

In het eerste onderzoek hebben ze vooral gekeken naar wat er precies met deze vrouw aan de hand was. "En toen zijn we gaan kijken, kunnen we nou aan de klachten die die moeder hebben, voorspellen wie nou risico loopt op zo'n infectie van die placenta", aldus Schoenmakers. Er zijn 36 vrouwen en placenta's onderzocht. "Toen bleek eigenlijk dat de placenta's die het ergst aangedaan waren, die helemaal geïnfecteerd waren door dat virus, dat die vrouwen bijna helemaal geen klachten hadden."

Vaccineren

Dan de hamvraag: waren deze vrouwen gevaccineerd? "In het eerste onderzoek waren er nog geen vaccinaties", legt Schoenmakers uit. Die waren er in het tweede onderzoek wel. "Die dertien vrouwen waren niet gevaccineerd. (...) Daarom hebben we altijd, heel hard gezegd: alsjeblieft, laat je vaccineren. Want dat is het enige dat we kunnen doen."