De winter komt er weer aan. Dit is hét moment om je fonduestel van zolder te halen. Daarom hebben wij hier voor jou heerlijke kaasfondue recepten. 

Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Wat blijkt? In Nederland trekken we de kaas een jas aan. Maar waarom en waar is ie van gemaakt? Een smeuïg verhaal over Hollandse kaas met een Hollandse korst. 

De aflevering is donderdag 11 november te bekijken bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3 

Overheerlijke kaaskorst? 

Iemand die zich heeft gespecialiseerd in de korst van kaas is kaasmaker Martin Schyns. Waar de meeste Nederlandse kaas een kaascoating als korst heeft, maakt hij juist een natuurkorstkaas. "Natuurkorstkaas rijpt veel complexer en mag schimmelen. De schimmel stuurt enzymen naar binnen en dat zorgt voor een andere smaak: zacht romig, iets zoet. Het kan naar blauwschimmel neigen.” Martin laat zijn natuurkaas rijpen op unieke wijze: in een vochtige turfschuur. Een walhalla voor Fransman én kaaskop Alain Caron. Benieuwd naar de kazen van Martin Schyns?  

Bekijk hier de video! 

Recepten om je vingers bij af te likken

Zin in een eenvoudige kaasfondue? Ramon maakt kaasfondue op makkelijke en snelle wijze. Ook maakt hij het iets gezonder dan de klassieke kaasfondue. 

Juist meer zin in een uitgebreide kaasfondue? Sharon maakt iets waar je de echte kaaskop 's nachts voor kunt wakker maken. Emmentaler, gruyère, taleggio: alle kazen gaan erin. Maar niet zomaar opgediend in een fonduepan. De smeuïge fondue komt het meest tot zijn recht in een uitgehold, robuust brood.