Uit de kast komen. De een vindt het noodzakelijk en de anders zegt dat het niet zou moeten hoeven. De onderwerpen rondom seksualiteit en gender spelen een grote rol in onze samenleving. Jongeren blijken minder vaak ‘uit de kast’ te komen en gender wordt gezien als een ‘avontuur’. De jonge zanger Boele (12) deed het in ieder geval 10 jaar eerder dan de bekende Carlo Boszhard, die op 22-jarige leeftijd uitkwam voor zijn seksualiteit.

Boele en Fred van Leer

“Dit gaat jou heel veel opleveren”
In de juniorversie van het televisieprogramma I can see your voice, vertelt de 12-jarige Boele dat hij op jongens valt. Iets wat presentator Carlo Boszhard pas op zijn 22ste durfde en panellid Fred van Leer enorm emotioneerde. “Dit gaat jou heel veel opleveren.”

Maar er gebeurt verder niks hoor, want ik val op jongens, meiden zijn niet echt mijn ding

Boele (12)

‘Een held’, is de nieuwe bijnaam van Boele
In het programma moest The Voice Kids-winnaar, Silver Metz, inschatten wie van de zeven jonge deelnemers kon zingen, zonder dat hij hen ooit gehoord had. Toen Ariana Grande-fan, zoals de bijnaam van Boele luidt, aan de beurt was, schatte Metz in dat hij geen noot zou kunnen zingen. Nou, daar zat hij flink naast. Want toen Boele begon met Lady Gaga’s Million reasons, bleek dat hij een prachtige stem had. Dat hij fan is van Ariana Grande, was een goede gok. Boele vertelt dat hij graag naar concerten van de zangeres gaat met vriendinnen. “Maar er gebeurt verder niks hoor, want ik val op jongens, meiden zijn niet echt mijn ding.” Tot grote respect en emotie van zowel Boszhard als Van Leer, die er diep door waren geraakt dat Boele dit zo makkelijk vertelde op zo’n jonge leeftijd. Boele gaf aan dat iedereen het zou accepteren en hij het daarom niet nodig vond om niet zichzelf te zijn. ‘Een held’, is de nieuwe bijnaam van Boele.

Lees ook:

Jongeren steeds flexibeler met gender en seksualiteit
Volgens onderzoeker Laurens Buijs is er onder jongeren een nieuwe revolutie gaande, waarbij seksualiteit en gender niet meer in hokjes wordt ingedeeld. Jongeren gaan steeds flexibeler om met gender en seksualiteit, en zeggen vaker: "Ik zie wel of ik uit de kast kom." Want is dat nog zo noodzakelijk? Waarom moet iemand die afwijkt van de hetero-norm wél uit de kast komen, en iemand die ‘binnen de lijntjes’ zit niet? Best gek toch? Buijs ziet een nieuwe generaties LHBTI’ers waarbij 'uit de kast komen', niet meer zo relevant wordt gevonden. Ze hebben ook helemaal geen zin meer om zichzelf in een hokje ‘op te sluiten’. Het is volgend de onderzoeker nog wel zo dat in het grootste gedeelte van Nederland traditioneel heteronormatief gedacht wordt. Zij die hiervan openlijk durven af te wijken, hebben volgens hem een ‘privilege’ met betrekking op hun begripvolle omgeving. Maar zelfs al heb je zo’n fijne, accepterende omgeving, dan nog kan het moeilijk zijn om hier open over te spreken.

Hoe kom je eigenlijk uit de kast?
Lees hierover op Bedrock