Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven?

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?

Kunnen we als mensen omgaan met de grote problemen van deze tijd? Klimaatverandering, de druk van social media, het misbruik van big data, om er maar een paar te noemen. Zijn deze problemen te groot, of kunnen wij als individu toch iets bijdragen aan de oplossing?

Goede vragen, vindt filosoof en publicist Jan Bor (1946). In 'Kan ik de wereld veranderen', de nieuwe vierdelige documentaireserie van De Boeddhistische blik, neemt Bor je mee op een zoektocht naar de relatie tussen het 'ik' en de wereld om ons heen. Hij spreekt daarover met spraakmakende experts die ons inspireren om onze problemen op een andere manier te bekijken en te benaderen. 

De vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal, zoals ook in iedere filosofie en wijsbegeerte. Een vraag die Socrates en de oude zenboeddhisten al bezig hield. Waarom is die vraag juist nu zo belangrijk? Omdat het denken over deze vraag een opening biedt naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen.

Staat het al in je agenda?

De Boeddhistische blik: Kan ik de wereld veranderen? vanaf donderdag 10 september om 23.05 uur op NPO 2.