Abortus: het wordt vrouwen steeds moeilijker gemaakt. Terwijl een man nooit zal weten hoe het is om een zwangerschap af te breken, zijn juist zij het, die vaak over de mogelijkheden beslissen. Zo ook in Texas, waar veilige, legale abortus bijna onmogelijk wordt. Gelukkig laten pro-abortus activisten het er niet bij zitten en komen zij in actie.

Hoe pro-abortus activisten Shrek inzetten om verklikkers te overschaduwen

Even terug. Waarom is ingrijpen voor deze pro-abortus juist nu van belang? Afgelopen week werd er Texas een wet aangenomen die de mogelijkheden op abortus verder inperkt. Een zwangerschap afbreken die ouder is dan zes weken, is met de nieuwe wet in bijna alle gevallen verboden. Dit geldt zelfs voor zwangerschappen na een verkrachting. En dat terwijl de meeste vrouwen vóór die zes weken helemaal niet weten dat zij überhaupt zwanger zijn. Met deze regel wordt 85 procent van de abortussen uitgesloten.

10.000 dollar als ‘beloning’Alsof de hele wet an sich nog niet frappant genoeg is, is er één specifiek aspect dat vele monden doet openvallen. Iedere burger kan vanaf nu ‘overtreders’ van de wet aanklagen. Saillant detail: hierbij gaat het niet alleen om vrouwen die abortus ondergaan, maar ook artsen die de ingreep uitvoeren en zelfs taxichauffeurs die vrouwen naar de kliniek brengen. Verder blijft het niet alleen bij een aanklacht. De aanklager kan 10.000 dollar (zo’n 8500 euro) eisen van de ‘dader’.

Burgers kunnen (anoniem) mensen rapporteren die ‘verdacht’ worden van abortus

Nog even ter verheldering: het zou dus kunnen dat een vrouw (ongewenst) zwanger raakt van een man, waarna de vrouw de foetus laat verwijderen. Vervolgens kan de man tienduizend dollar van haar eisen, wanneer hij hiervan op de hoogte is en haar rapporteert. En het wordt nóg complexer, voor iedereen die ook maar íéts met abortus van doen heeft. Anti-abortusgroep Texas Right to Lifeis heeft de site www.prolifewhisteblower.com in het leven geroepen, een plek waar mensen anoniem tips kunnen achterlaten. Burgers kunnen zo (anoniem) mensen rapporteren die ‘verdacht’ worden van abortus, of eenieder die daar op wat voor manier dan ook iets mee te maken heeft.

Pro-choice in actieGelukkig hebben verschillende ‘Pro-choice’ actiegroepen direct een manier bedacht om deze ‘verklik-site’ om zeep te helpen. Op de site komen sinds afgelopen week namelijk niet alleen tips over mensen binnen die op wat voor manier dan ook worden gelinkt aan abortus, er komen ook een heleboel andere dingen binnen. (En die hebben heel weinig met abortus te maken!)

It would be a shame if someone sent a ton of fake tips to the Texas pro-life whistleblower website…@SeanDaBlack created an iOS shortcut to do just this. Idea inspired by @0liviajulianna and @HammettVictoria.iOS shortcut - https://t.co/uOy5I8oYea pic.twitter.com/paAet9maEa

— Gabe Sanchez (@iamgabesanchez) September 2, 2021

TikTokker Sean Black ontwikkelde een technisch foefje waarmee mensen automatisch gegenereerde nepmeldingen kunnen indienen. “Wat als een heel knap, technisch iemand, een bot ontwikkelt die automatisch verklaringen indient? Oh wacht. Ik heb dat zelf gemaakt”, schrijft Sean Black. Nadat de site hem probeerde te blokkeren, heeft hij de middelen verder ontwikkeld: iedereen met een iPhone of iPad kan met zijn systeem nu automatische nepmeldingen indienen.

@travelingnurse

It would be a shame if TikTok crashed the Prolifewhistleblower.com website. Real shame.

♬ Sure Thing (cover version) - daDonSpin

En die nepmeldingen variëren van gehele marvel filmscripts, tot Shrek-memes en Avenger karakters die op zoek zouden zijn naar een abortuskliniek. Inmiddels zouden er zo’n tienduizend neprapporten zijn ingediend en mensen veel mensen zijn dolblij met de software van Black. Zo zou bovenstaande TikTokker al 742 nepmeldingen hebben ingediend… Mocht je je nog vervelen deze week, dan weet je wat je te doen staat.

Kim Schwartz, woordvoerder van Texas Right to Life, ontkent dat de site te maken heeft met nepmeldingen. Maar Sean Black liet aan de NY Times weten dat zijn ‘bot’ vorige week al zo’n achtduizend keer was gebruikt. 

Meer lezen? Dat kan via de links hieronder:https://www.nytimes.com/2021/09/03/technology/texas-abortion-law-website-tiktok.htmlhttps://scoop.upworthy.com/pro-choice-people-flood-texas-abortion-whistleblower-site-shrek-memes-porn