De paus is een ware kerkvorst. De kardinalen heten de “Prinsen van de Kerk”, ze wonen in paleizen versierd met marmer en goud, ze dragen hermelijnen mantels en hebben vergulde borstkruizen die ingelegd zijn met kostbare edelstenen. Kortom: het is al rijkdom en luxe wat de klok slaat.

Tenminste, dat is het beeld dat veel mensen hebben van de paus en de topfunctionarissen van het Vaticaan: vrome mannen die baden in weelde. Maar klopt dat beeld wel, dat de katholieke kerk én het Vaticaan zouden bulken van het geld? En hoe zit het met de schandalen rond de kerkelijke financiën, de foute investeringen, bankrekeningen van maffiosi én de dubieuze zelfmoord van hoge Vaticaanse bankdirecteur onder een Londense brug? Er zijn verhalen te over. En wat doet paus Franciscus in dit alles om de boel te hervormen?

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!