Hoe word je heilig?

Als katholiek sta je er gelukkig nooit alleen voor. Er is altijd wel een heilige die je een handje wil helpen. Ben je iets kwijt, dan roep je de heilige Antonius aan, heb je hoofdpijn? Richt je dan tot de heilige Aldegondis, en ben je helemaal ten einde raad dan is er altijd nog de Heilige Rita voor hopeloze zaken.

"Roomse poppenkast," volgens sommige protestanten. "Heilige ernst," volgens veel katholieken. Inmiddels zijn er meer dan tienduizend katholieke heiligen, en die lijst groeit nog steeds. Sterker: de meeste heiligverklaringen dateren van de laatste decennia. Onder paus Johannes Paulus II stond het Vaticaan zelfs bekend als de Heiligenfabriek. Maar wat is dat eigenlijk: heilig-zijn? Moet je een heilig boontje zijn om heilig te worden? En gaat het alleen om vroomheid of heeft het ook met politiek te maken? En tellen we als Nederland eigenlijk een beetje mee als het gaat om het aantal heiligen? Dat hoor je allemaal in deze nieuwe aflevering van de Pauscast.

Luister ook de vorige podcast:

Pauscast

Vrouwen in het Vaticaan?

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!