Hoezo mbo'ers minder intelligent? Snollebollekes-zanger wint De Slimste Mens!

"Ongelooflijk, nondeju", reageert Rob na het winnen van De Slimste Mens. Weinig televisiekijkers hadden verwacht dat hij de finale zou halen, laat staan winnen. Maar de Snollebollekes-zanger kreeg het voor elkaar en kwam met een overwinningsspeech die veel indruk maakte…

Hoezo mbo’ers minder intelligent? Snollebollekes-zanger wint De Slimste Mens!
Hoezo mbo’ers minder intelligent? Snollebollekes-zanger wint De Slimste Mens!

Oh oh oh, wat was het een spannende finale. Cabaretier Andries Tunru op links, Snollebollekes-zanger Rob Kemps op rechts. Vragen over Keith Bakker, het CBR en Roda JC passeerden de revue in de bloedstollende eindfase. Maar niemand minder dan Willeke Alberti bepaalde uiteindelijk de uitslag. Mocht je hét moment hebben gemist, kijk dan zeker even de beelden hieronder.

En natuurlijk kwam de vorige winnaar van De Slimste Mens - geheel volgens traditie - de bokaal overhandigen. "Ik denk dat maar weinig mensen in het begin dachten: die zanger van de Snollebollekes gaat het wel even redden", zegt Astrid Kersseboom met een grote glimlach op haar gezicht. "Je hebt het gewoon gered!"

Reactie docent uit Best

Niet alleen Astrid is blij voor Rob, ook zijn oud-leraar Willem der Kinderen uit Best is apetrots, vertelt hij aan Omroep Brabant. "Ik heb hem op school en later als tonprater meegemaakt in Best. Daaruit bleek dat hij ontzettend creatief is en heel veel ideeën heeft. Ik gun hem het succes van harte. Want hij is nog steeds die superaardige gewone Bestse jongen." Of Willem de winst zag aankomen? "Hij wist veel vragen die ik niet zou hebben geweten", vertelt hij aan Rene van Hoof van Omroep Brabant. "Ik vind het knap. Hij heeft veel gelezen en een hele goede algemene ontwikkeling."

En juist dat laatste is een mooie boodschap voor jongeren die niet universitair geschoold zijn. "Zo zie je maar lieve kinderen; ook al begin je met LTS zwakstroom (wat tegenwoordig onder de noemer MBO valt, red.) of een middelmatige horeca-opleiding: als je zelf lekker Wikipedia volgt, of een keer een boek leest in plaats van spelletjes gaat spelen waar je geen reet aan hebt, dan kom je nog best ver."

Mooi voorbeeld dat een opleiding/diploma niks zegt over wat je allemaal (nog meer) kunt

Opsteker voor alle mbo'ers!

En die woorden blijven niet onopgemerkt. Een duwtje in de rug voor alle VMBO'ers die nog moeten kiezen tussen havo en mbo, schrijft mbo-opleidingsmanager Gino Cramer op LinkedIn. Hij is niet de enige die de speech van Rob als een opsteker ziet. Zo reageert Gideon: "Ik heb alleen m'n lagere school afgemaakt. En ook best een eindje op weg gekomen. Vaak, niet altijd, doet onderwijs je in een bepaald hokje leren denken waardoor echt innoveren vaak moeilijk is. Daarom zijn het vaak de dropouts die de "echte" innovaties bedenken." Harm is het daar mee eens. "Mooi voorbeeld dat een opleiding/diploma niks zegt over wat je allemaal (nog meer) kunt."

Ook Miranda is blij met de speech van Rob, reageert ze onder het bericht van Gino. "Na vwo advies, heb ik havo gedaan... Toen 10 jaar in buitenland(en) gewerkt, op mijn 30ste keurige mbo management opleiding en nu mooie baan als bedrijfsleider." Lisette voegt toe: "Kennis en wijsheid vergaren kun je dus op heel wat meer vlakken doen, dat heeft Rob Kemps op enthousiaste en inspirerende wijze laten zien."

Een mooie en belangrijke boodschap: intelligentie is niet altijd gekoppeld aan een diploma. Blijf Wikipedia volgen, lees af en toe een boek, dan komt het allemaal goed!